GÖTEBORG

Polisoro för konfrontationer kring moské

2:29 min

I helgen väntas tusentals demonstranter samlas på Hisingen i Göteborg för att demonstrera antingen för eller mot den omdiskuterade mosken, som snart står klar där. Göteborgspolisen mobiliserar sin mest omfattande kommendering sedan EU-kravallerna 2001 och det finns en oro för konfrontationer, säger Lars Klevensparr, polismästare i Göteborg till P4 Göteborg.

– Det finns på vänstersidan de som öppet säger att de till varje pris försöka se till att högersidan inte kan genomföra sin demonstration och därför befarar vi att det blir oroligheter, säger Lars Klevensparr.

Bygget har pågått i ett år och även då, när det skulle påbörjas, demonstrerade antimuslimska grupper, både med argument om att de vill bevara området som naturpark, och för att de inte vill ha moskéer i Sverige.

Flera antimuslimska grupper ska demonstrera, bland annat en grupp som kallar sig Försvarskåren Sveriges självförsvar och partiet Nationaldemokraterna. Partiledaren Marc Abrahamsson kommer att vara på plats.

– Vi är emot att det byggs stora muslimska centran i Sverige och vi ser ingen mening med det heller, om man nu vill gå till en saudisk moské så finns Saudiarabien att bo i, man kan inte säga att man flyr från det samhället och sen bygga upp det samhället här.

Samtidigt planerar ett flertal grupper inom Göteborgs nätverk mot rasism en motdemonstration. Kristofer Lundberg är en av aktivisterna.

– Det är något som har pågått under flera års tid att flera nazistgrupper har försökt att etablera sig, men effektivt slagits tillbaka av stora välorganiserade protester av antirasister och antinazister, så de har inte fått någon plattform och chans att etablera sig i Göteborg, vilket gör att Göteborg har klarat sig undan en stor del av det nazistiska våld so andra städer drabbats av.

Hur många räknar ni med kommer att sluta upp?

– Vi kommer att vara ett par tusen som deltar i den här protesten för att stoppa nazisternas marsch.

Demonstrationerna kommer att pågå samtidigt uppemot 60 000 löpare springer Göteborgsvarvet och det oroar polisen.

– I princip är Göteborg lamslaget, men samtidigt finns vissa spårvagnslinjer och de kan brukar vi, både räddningstjänst och polis kunna använda oss av, så att vi kan ta oss fram hyggligt snabbt, säger Lars Klevensparr till P4 Göteborg.

Kritik har också framförts även bland svenska muslimer, mot att moskén är helt finansierad av diktaturen Saudiarabien. 67 miljoner kronor kostar bygget och inte en svensk skattekrona har gått åt, något som uppmärksammades i Tv-programmet Uppdrag Granskning tidigare i år.