Tensta konsthall ordnar konstkollo för tredje året

2:29 min

På Tensta konsthall har barn och ungdomar under sommaren skapat konst tillsammans med etablerade konstnärer och professorer på konstkollo. I tisdags på den pågående kulturfestivalen i Stockholm var det vernissage.

Under sommaren har barn och ungdomar kunnat delta i konstkollon på Tensta Konsthall, där har de fått utforska olika ämnen och testat olika konsttekniker tillsammans med etablerade konstnärer. Konstkollot är ett samarbete med Kungliga Konsthögskolan, Konstfack och Arkitekturskolan på KTH, och nu ställs resultaten ut på Lava i Kulturhuset i Stockholm.

Ett av temana på de fyra konstkollo-veckorna var att se "vardagen med nya ögon", genom att samla in gamla möbler och prylar i Tensta, som barnen sen tillverkade nya saker av. Tolvåriga Fatima gjorde om en stol.

– Jag fixade den, jag la på ett nytt tyg och sånt. Det var först en röd stol, och sen på undersidan la jag ett blått tyg. Och jag gjorde armstöd och en kudde. Det var jättekul, säger Fatima.

Ett annat tema var väggmålning, där ungdomarna utgick från dagstidningar för att göra ett slags "porträtt" på veckan. På slutresultatet kan man bland annat se porträtt på så vitt skilda kända personer som Muammar Kadaffi och skådespelaren Charlie Sheen. Artonårige Simon var en av dem som var med och målade på den gemensamma målningen.

 – Det här är bilder som vi tog från måndagstidningen när vi började. Så allt som vi ser här är taget från en tidning. När vi var klara kunde man se att bilderna som egentligen inte hade något gemensamt, att det verkade som att de smälte samman på väggmålningen, säger Simon.

Astrid är på vernissagen för att hon är, som hon själv säger, "bonusmormor", till en av ungdomarna som varit med och målat. Hon tycker konstkollot är ett jättebra projekt, och så här säger hon om slutresultatet av väggmålningen.

– Den är fullkomligt obegriplig för mig. Men jag ser en kraft och en uttrycksvilja i den, som gör att jag tycker om det)

Det är tredje året som konstkollot arrangeras, och det var mycket folk på vernissagen för utställningen som är öppen till och med söndag den 21 augusti.

– Jag var riktigt nöjd med vad vi gjorde den här veckan, säger artonårige Simon om konstkollot.