Enligt SBAB går det inte längre att göra snabb bostadskarriär. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Oro för bostadsbubbla på trög bostadsmarknad

Priserna på bostadsrätter har fallit under våren och sommaren, medan villapriserna har stått still. Det visar Mäklarsamfundets statistik. Bostadsrätterna föll med 4 procent i snitt i landet. Den nya globala finansiella oron med börsfall och möjliga räntehöjningar i höst i Sverige har bidragit till en ökad osäkerhet på bostadsmarknaden.

Det går trögare att också sälja nyproducerade bostäder samtidigt som utbudet av äldre bostäder, bostadsrätter som villor, har ökat under året. Claudia Wörmann är analyschef på Mäklarsamfundet och kan inte säga om vi ser ett trendbrott vad gäller priserna:

– Det är svårt läge och svårbedömt.  Jag vill gärna ha augusti och september månads statistik för att kunna säga att vi har ett trendbrott här, säger Claudia Wörmann.

Det har talats länge om en möjlig bostadsbubbla i Sverige som skulle spricka precis som i Danmark och USA, och statliga bostadskreditnämnden, BKN, säger fortfarande att bostadspriserna ligger 20 procent för högt. I dagsläget verkar köparna avvakta prisutvecklingen samtidigt som utbudet ökar och försäljningarna tar allt längre tid att genomföra. Men Claudia Wörmann på Mäklarsamfundet tror inte att det kan bli något av reapriser på bostadsmarknaden senare i höst.

– Jag har väldigt svårt att göra en prognos. Jag tycker det är lite oansvarigt. Jag kan inte som BKN säga 20 procent. Om vi får en stigande arbetslöshet i Sverige och andra saker som påverkar, då är det möjligt att priserna backar, säger hon.

En ny trend är dock att systemet med budgivning på bostäder i allt större utsträckning ersätts av att säljaren sätter ett så kallat acceptpris, vad man är beredd att godta. Det kan ju ses som att förväntningarna på allt högre priser har minskat. Köparna å sin sida kan uppfatta detta som ett takpris och lägga bud nedåt istället.

Det som också fått priserna att lugna ner sig på marknaden är också införandet av ett bolånetak. I dag får man låna upp till 85 procent av bostadspriset det vill säga att man ska ha 15 procent i kontantinsats.

– Det gör att andelen presumtiva köpare blir färre. Det är många som inte har de här 15 procenten och inte kan lösa sin bostadssituation, säger Claudia Wörmann.

Det statliga bolåneinsitutet SBAB kom på tisdagen med en ny konjunkturprognos där man räknar med en försvagad konjunktur, men inte någon ny global lågkonjunktur. SBAB tror också att riksbanken gör en paus i sina räntehöjningar i höst, vilket också kan påverka bostadsmarknaden under hösten, tror chefsekonomen Tomas Pousette.

– Vi tror att det kommer att se relativt svagt ut under resten av året, men det finns möjligheter till en stabilisering och svagare prisökningar framöver. Vi tror inte på en långvarig nedgång i bostadspriserna. Det finns hopp för bostadsmarkanden men den här prisökningstakten runt 10 procent eller så tror vi inte att man kommer tillbaka till.

Så att göra en snabb bostadskarriär byggd på väldigt starka prisökningar den ser ut att vara över för en tid i alla fall?

– Ja, det stämmer. Det har varit en unik period. De som kommer in på bostadsmarknaden nu eller som är i början av bostadskarriären tror jag inte kan vänta sig samma formidabla utveckling som vi sett tidigare, säger Tomas Pousette, chefsekonomin vid SBAB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista