Foto: Staffan Löwstedt/Scanpix.

Unga kvinnor skadar sig för att få blod på lakanet

3:34 min

Det finns unga kvinnor i Sverige som har rötter i hederskulturer och som tvingas att följa den uråldriga traditionen som kräver att de ska blöda på bröllopsnatten. Nu kommer skarp kritik mot att svenska gynekologer ska ha rekommenderat flickorna att som sista utväg sticka sig i slidan för att få blod på lakanet.

Juno Blom, som arbetar som jämställdhetshandläggare och utbildare inom hedersrelaterat våld och förtryck på Länsstyrelsen Östergötland, anser att man bör ta avstånd från de här övergreppen på flickorna.

– Jag har hört en mängd olika varianter på råd som unga flickor och kvinnor har fått utav sjukvården för att komma blod på lakanet. Det som jag är mest förtvivlad över är det också att man upprätthåller någon myt kring att unga flickor blöder vid sitt första samlagstillfälle. Det är ett fåtal som gör det. Men framförallt att det krävs betydligt bättre insatser för att motverka det här i en mycket tidigare skedet.

Det första tecken på att det har funnits en diskussion bland svenska gynekologer om hur ska man hantera frågan med de flickor som söker råd, finns i ett vårdprogram från Karolinska sjukhusets - enheten för sexual hälsa 2004. I vårdprogrammet skriver doktor Lotti Helström, enligt TT, att "som yttersta utväg" kan sticka sig i underlivet med en nål efter det första samlaget. Ett råd som också Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG) hänvisat till, enligt TT. Något som tillbakavisats av SFOG:s ordförande, doktor Pia Teleman.

– Jag ska inte kommentera det som TT har skrivit, men det som vi skriver det är att vi rekommenderar inte kirurgisk rekonstruktion av mödomshinna som är ju bara en slemhinnekrans. Däremot så har vi då en referenslista, för att alltid när vi sätter ihop råd och riktlinjer har vi läst den litteratur eller en del av den litteratur som är gjort och det som är gjort innan. Och då måste man ha alltid ha med sig sina källor.

Regeringen har haft frågan på bordet sedan en tid tillbaka om hur myndigheterna ska kunna förebygga och förhindra att unga under 18 år blir gifta mot sin vilja. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni har gett uppdraget till docent Birgitta Essén vid Uppsala Universitet att utreda frågan som bör omfatta alla de aspekter som dyker upp i denna problematik.

Juno Blom på Länsstyrelsen Östergötland, tycker att man inte kan göra undantag på bekostnad av unga flickor.

– I ett demokratisk samhälle finns det lagar och förordningar och det dem vi måste utgå ifrån. Vi ska inte ha en en särlagstiftningen eller undantag för att det blir på bekostnad av de unga flickornas egna rättigheter. Och där tror jag vi måste ta ställning och säga att det här är inte förenligt med de principer som ska råda för alla för då blir våra insatser till nackdel för individen inte att man skyddar dem ifrån ett ytterligare ett övergrepp utan att man utsätter dem till ett övergrepp till.

För att nå ditt rekommenderar Juno Blom att man ska hitta andra vägar som utgår från vilka behov varje individ har och vilket stöd behöver den personen för att man inte ska tvingas till de här handlingar som att sticka sig själv.

– Det ska finnas en möjlighet faktiskt att inte behöva gifta sig under de här formerna och då ska samhälle kunna erbjuda ett bättre stöd för den utsatte, säger Juno Blom, jämställdhetshandläggare och utbildare inom hedersrelaterat våld och förtryck på Länsstyrelsen Östergötland.

Råd till bruden

Vårdprogrammet är skrivet av doktor Lotti Hellström och heter Omhändertagande av kvinnor med oskuldsproblematik. Det gavs ut 2004 av Karolinska sjukhuset och SESAM (Enheten för sexuell hälsa). Så här formuleras det råd läkaren kan ge till den blivande bruden: "Blod på lakanet kan åstadkommas på olika sätt. Effektivast är att hon omedelbart efter samlaget går på toaletten och sticker sig i inre blygdläppen. Sticket måste övas hemma i förväg för att hon skall veta hur hårt hon skall sticka och hur ont det gör. (Vad är värst:att bli mördad eller att sticka sig?). Göm nålen bland sybehör i toalettväskan eller i brudklänningens fåll (kvarglömd från sömmerskan). Använd i nödfall en säkerhetsnål som göms i slidan eller ändtarmen."

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista