Idrotten hårt drabbad av fördomar. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

Inom idrottsrörelsen är hetero ännu normen

3:12 min

Många hbt-personer upplever diskriminering inom föreningslivet. Det gör att bara 28 procent av hbt-ungdomarna deltar i någon förening, mot 43 procent bland heterosexuella unga. Därför startar Ungdomsstyrelsen nu en utbildning om unga hbt-personers livssituation, för fritidsledare i bland annat trosamfund och idrottsföreningar.

Det som gjorts hittills från politiker, skola och föreningarna själva har mest varit tomma ord, säger Ingemar Nilsson, som är ordförande för idrottsföreningen "Stockholms Snipers", för hbt-personer (homo-, bi- och transpersoner), en förening med cirka 100 medlemmar.

– Det är mycket vackra ord. Mycket sker i Pride, då är det väldigt populär att politiker går med i Prideparaden, sedan blir det väldigt anonymt under resten av årets 365 dagar.

Ingemar Nilsson tror att problemet börjar i tonåren för de pojkar och flickor som känner sig säkra på sin sexualitet och som då inte blir accepterade inom idrottsrörelsen. Andra gömmer sig bakom en fasad för att bli accepterade, och förnekar bestämt sin sexuella läggning. Men problemet är att idrottsrörelsen inte pratar om hur de ställer sig i de här frågorna, säger Ingemar Nilsson.

Peter Eriksson som är ansvarig för barn- och ungdomsidrott vid Riksidrottsförbundet erkänner organisationens brister.

– Det får man erkänna att vi är noviser inom det här området. Vi arbetar en hel del, men det gäller andra diskrimineringsgrunder gentemot till exempel kön, etnicitet och religion. Där har vi kommit något längre, men just de här frågorna så har vi framförallt arbetat tidigare att ta fram dokument på policynivå och en handlingsplan som föreningarna kan använda sig av från 2003, säger Peter Eriksson på Riksidrottsförbundet.

Ingemar Nilsson, ordförande i föreningen Stockholms Snipers  tycker att han har sett väldigt lite från Riksidrottsförbundet när det gäller de här frågorna. Han tycker att policyn och handlingsplan är för gamla och inte räcker.

– Det är väldigt lätt att ta fram vackra PM eller liknande, men det ska verkligen ha konkretiserats också ute på ledare och föreningarna och det är där som jobbet inte gjorts. Man kanske på högsta nivå har tänkt lite mer än man gjorde första gången men det syns inte tyvärr i föreningar i dag, säger han.

Nu vill idrottsrörelsen ta itu med problematiken efter den svidande kritiken. Inte minst för att ta itu med den utsatthet som många hbt-personer känner. Peter Eriksson vid Riksidrottsförbundet säger att organisationen ska ta sitt ansvar.

– Organisationen har helt klart ett ansvar och vi ska försöka se till att våra medlemmar, det vill säga vårt idrottsförbund och sedan alla våra medlemsföreningar ska få tillräckligt med kunskap så att de öppnar upp ögonen och ser att kanske finns grupper i dag som inte känner sig välkomna inom idrotten eller i samhället överhuvudtaget, säger Peter Eriksson på Riksidrottsförbundet.

Ingemar Nilsson vill tro på hoppet, men ingenting är säkert, säger han.

– Jag hoppas, och vill inte vara negativ, men vi är långtifrån målet i dag, säger han.

Riksidrottsförbundet har flaggat att förbundet och RFSL kommer att inleda ett forskningsprojekt för att ta reda på mer hur frågorna som rör sexuell läggning ligger till inom idrottsvärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista