Stödgala i Göteborg för svältens offer i Somalia

2:47 min

Hundratals personer hade samlats på Hedens fotbollsplan för att ge pengar till de svältdrabbade i flyktinglägren i Dadab i Kenya och i Mogadishu och för att se några av de största svenska och somaliska artisterna. En av besökarna var svensksomaliern Fowsi Siid.

– Vi är här för att hjälpa vårt folk som har drabbats av torkan i Somalia och i Dadab i Kenya. Alla somalier som bor i Sverige måste hjälpa sitt folk som behöver hjälp. Du har barn, jag har barn, de som drabbas är också barn. Så man måste tänka att, även om jag har barn och mår bra, så är det mina landsmän, och jag måste göra det jag kan; stödja dem, sponsra dem, säger Fowsi Siid.

Leif Holmgren, klubbordförande för växel- och städpersonalen på Göteborgs station, besökte galan för att lämna över 10 000 kronor som hans fackklubb samlat in.

– Jag har lämnat över 10 000 kronor från vår klubb, det kommer från våra medlemsavgifter, från ISS trafikörer och där är många som kommer från Somalia.

Varför har ni samlat pengar?

– För det är ett land som blivit sönderslaget av krig och så på toppen av det en av de värsta naturkatastrofer som varit i Somalia. Människor svälter och dör och då är det inte så svårt att förstå att man ska lämna bidrag och pengar och sedan beror det givetvis på att på vår arbetsplats så jobbar det många somalier och de har varit lite bekymrade nu den sista tiden, säger Leif Holmgren.

För en av artisterna, Rigo från Crossfire, är det viktigt att göra det man kan för dem som behöver stöd.

– Jag är här för att visa mitt stöd för Dadab flyktinglägret. Det är folk som är i kris som man försöker hjälpa och det här är ett steg på vägen tror jag, säger han.

Omkring 100 000 kronor tror arrangören - säljcoachen och dj:en - svensksomaliern Zuhir Hersi, att man samlat in. Pengarna ska han själv ta med sig när han besöker flyktinglägren i Mogadishu och Dadab i Kenya den 1 oktober.

– Det är min skyldighet det lilla jag kan bidra med, att se till så att det blir en kanonfest för somaliska befolkningen här i Göteborg och samtidigt samla in så mycket pengar som möjligt, så att jag kan ha med mig när jag åker till Mogadishu den 1 oktober, säger arrangören Zuhir Hersi.

Jenny Hallberg Kenadid Mohamed

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.