Alltfler ifrågasätter den svenska Libyeninsatsen

3:33 min

På onsdagen röstade riksdagen för att Sverige ska fortsätta att delta i den militära insatsen i Libyen. Redan i förra veckan kom alliansregeringen och Socialdemokraterna överens om att fortsätta insatsen trots allt fler kritiska röster.

Allt fler börjar tvivla på uppdraget. Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer att rösta mot förslaget. Tidigare välkomnade de FN-resolutionen från i mars vars huvudsyfte var att skydda den libyska civilbefolkningen. Riksdagsledamoten Hans Linde, vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, säger att NATO har frångått FN-mandaten genom att driva ett krig mot Muammar Kadaffi.

– Vänsterpartiet kommer att rösta nej till en förlängning. Vi har sett under den här militära insatsen hur Nato har valt att frångå FN-mandatet. Hur man allt mer kommer att driva ett krig mot Muammar Kadaffi med mål att avsätta honom vilket man lyckades med. Samtidigt som man ignorerar de övergrepp som begåtts mot civilbefolkningen, säger Hans Linde.

Enligt regeringens förslag ska en svensk väpnad styrka på högst 250 personer ställas till förfogande i högst 30 dagar till, och fem Gripen-plan ska fortsätta sitt spaningsuppdrag. Deltagandet är tänkt att inledas den 25 september 2011. En förutsättning är att Nato beslutar om en förlängning av insatsen i Libyen. Beskedet kommer att ske före det angivna datum. Arhem Hamedanca, socialdemokratisk riksdagsledamot, tycker ändå att det är stora risk att Kaddafis styrkor fortfarande är ett hot mot den civila befolkningen.

– FN och alla de inblandade organisationerna anser att risken är stor. Kaddafi finns fortfarande med sin lilla grupp, hotet finns fortfarande. En månad är ändå en kort tid. Om det finns behov av att vi kan göra någonting de här 30 dagarna, då tyckte vi att det inte är någonting att tjafsa om, säger Arhem Hamedanca.

Att den svenska regeringen tillsammans med Socialdemokraterna vill förlänga den militära insatsen visar att det inte finns en vilja att se på vad som händer på marken, säger Hans Linde.

– Jag tycker inte i dag att man ser någon riktigt vilja från regeringen och tyvärr inte från Socialdemokraterna att se vad som faktiskt händer i dag på marken i Libyen. På flera sätt sviker man det libyska folket. För vi har fått omfattande rapporter om att även rebellerna begår övergrepp mot civilbefolkningen, framför allt mot afrikanska gästarbetare, som sker utan att omvärlden agerar, säger han.

Sverigedemokraterna var det enda partiet som redan i mars var emot den svenska insatsen. SD fortsätter att opponera sig och nu har också Miljöpartiet bestämt sig att rösta emot med motiveringen "att det är inte tydligt att Sverige bistår det libyska folket genom att ställa militära flygstridskrafter till insatsens förfogande", skriver Åsa Romson, Bodil Ceballos och andra miljöpartister i en motion. Både för Miljöpartiet och Vänsterpartiet de 20 miljonerna extra som operationen ska kosta borde satsas på humanitärt bistånd och uppbyggnaden av libyska institutioner och myndigheter.

– Jag tror att det Sverige just nu behöver göra är att garantera att det framtida Libyen byggs av det libyska folket att det inte blir Nato eller EU, eller för den delen multinationella oljebolag som går in i Libyen och dikterar Libyens framtid, säger Hans Linde.

SR International har sökt Urban Ahlin, socialdemokraternas utrikestalesperson och partikollegan Olle Thorell för en kommentar, men de befinner sig i Bryssel för närvarande och kunde inte ställa upp enligt egen utsago.

Alberico Lecchini Talib Yass

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.