Tydligare politik ska leda Centern framåt

3:15 min

I söndags avslutades Centerstämman i Åre under temat Nybyggarlandet Sverige. Partiet står inför flera förändringar. En helt ny partiledning och ny partiledare har valts och man har fattat beslut om fem nya förnyelseprogram.

Den nya centerledaren Annie Lööf lovade att Centern ska bli tydligare med sitt budskap. Enligt Centerns partisekreterare Michael Arthursson handlar det dels om hur Lööf och de andra i partiledningen kan föra ut budskapet.

– Annie Lööf är en väldigt duktig kommunikatör. Sedan har vi ju tagit ett antal tydliga beslut. Så politiken har blivit klart mer konkret och tydlig nu under Centerstämman.

Under stämman fattade Centern en rad olika beslut. Bland annat vill partiet att minst 50 procent av välfärdstjänsterna ska utföras av privata eller ideella aktörer. Ett annat omdebatterat ämne har varit föräldraledigheten, där Centern kom fram till att ingen kvotering av föräldraförsäkringen ska ske.

Istället har partistyrelsen fått i uppdrag att ta fram nya ekonomiska förslag som ska leda till ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Ett tänkbart förslag för att öka jämställdheten, säger Michael Arthursson, är att öka den jämställdhetsbonus som finns idag för de familjer som tar ut föräldraledigheten.

Annie Lööf deklarerade också att Centerpartiet ska bli bättre på miljöpolitik. Två viktiga steg i det säger Michael Arthursson, är att Sverige inte bara ska ha den högsta andelen förnybar energi i Europa, utan också gå över till ett helt förnybart energisystem där vi steg för steg gör oss av med olja och även kärnkraft. Detsamma gäller utsläpp av växthusgaser. Där är ambitionen att helt komma ifrån användningen av bensin och diesel och använda andra bränslen.

När det gäller samarbetet med de övriga allianspartierna, anser Michael Arthursson att Centern till stor del driver på i samma riktning, men han hoppas att hela alliansen ska öka takten i förändringsarbetet. Svårast att komma överens, tror han, blir det i frågan om uranbrytning.

– Det är en fråga där det finns klart olika utgångspunkter i allianspartierna. Centern vill inte att det ska ske någon uranbrytning i Sverige så där lär det bli en hel del diskussioner.

Ett annat viktigt område där Centern har fört fram ett antal konkreta förslag är arbetskraftsinvandringen. Här vill man att invandrare ska kunna söka medborgarskap ­redan efter tre år. 

– Det är viktigt att vi inte sätter upp onödiga hinder för att komma in i det svenska samhället. Medborgarskap är ju en väldigt tydlig del i att vara en del av Sverige. Därför vill vi underlätta för det och korta tiden både för att bli svensk medborgare och för att komma hit och arbeta, säger Michael Arthursson.

Han tror inte heller att beslutet om att öka arbetskraftsinvandringen behöver stå i motsats till en generös flyktingpolitik.

– Nej, vi vill fortsätta ha en generös flyktingpolitik. Men vi tror att hela bilden av invandring kan komma att ändras när det kommer en större andel människor till Sverige för att arbeta. Då kommer de som säger att invandrare bara går på bidrag få allt svårare att föra sådana diskussioner. Det tror vi leder till ett bättre samhällsklimat i Sverige, säger Centerns partisekreterare Michael Arthursson.

Ledarskribenternas kommentarer

#text=4716109#en rad olika beslut om alltifån partiets syn på föräldraförsäkring till arbetskraftsinvandring. Läs reaktionerna från några av landets ledarskribenter.  

Anna Jonasson

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.