Ledarskribenternas reaktioner på Centerstämman

Det är höga förväntningar om resultat på den nya centerledaren Annie Lööf, som under Centerstämman bland annat lovade att partiet ska bli tydligare med sitt budskap. Läs reaktionerna från några av landets ledarskribenter.  

Anders Lindberg, Aftonbladet (ob s):

"Centerpartiet fyller idag ingen funktion i samhället. De finns, men ingen vet riktigt varför. Som miljöparti är Centerpartiet numera ett skämt efter beslut om vargjakt och att öppna förbygget av ny kärnkraft. Kvar finns Annie Lööf. Efter stämman får man intrycket att hon är poängen med Centern. Frågan är bara hur länge det räcker."

K-G Bergström, Expressen (ob lib):

"Annie Lööf har ett exceptionellt starkt mandat för att förändra partiet. Det tycks vara rätt uppenbart att det ­redan om någon vecka kommer att visa sig att hon sparkar Maud Olofsson som ­näringsminister och förmodligen också ­Andreas Carlgren som miljöminister. Men hennes styrka avgörs snarare av om hon klarar de tuffa interna förhandlingarna med Anders Borg och partiledarna i alliansen. Då räcker det inte med de politiska klichéer om ökad frihet, självbestämmande och trygghet som dominerade hennes politiska retorik första dagen."

Anders Rönmark, Örnsköldsviks Allehanda (lib):

"Centerpartiet hävdar att man är det enda riktiga miljöpartiet, men den genomsnittlige väljaren har nog svårt att peka ut partiets miljöpolitiske talesman och berätta vad som utmärker Centerpartiet på det området."

Sven-Åke Olofsson, Helsingborgs dagblad (oavh):

"Annie Lööf må vara en aldrig så duktig kommunikatör. Det räcker inte om inte partiet präglas av självförtroende och gålust. Får man inte de egna på fötter går det inte att få rörelse i väljarkåren i stort”.

Kalle Olsson, Dagbladet (s):

"När Annie Lööf pratar om frihet och "kan själv"-anda landar det ofta i tankar om privatiseringar och sänkt skatt. Paradoxalt blir det när Lööf betonar sin förkärlek för de gröna frågorna. Ty är det något område där blind marknadstro inte räcker, är det i kampen mot klimatförändringarna”.