Spelbranschen väntar med spänning på HD-dom

3:45 min

Enligt lagen är det bara Svenska spel som får anordna spel på spelautomater i Sverige. Men Sverige kan nu få betydligt fler automater om Högsta domstolen tillåter en ny typ av maskiner som kopplas upp mot servrar i utlandet. De här automaterna finns redan i dag. Lotterinspektionen hävdar att maskinerna är olagliga, medan maskinernas operatörer hävdar det motsatta.

– Om spelet anses anordnat i Sverige är det en ganska lätt fråga, därför att då är svensk lagstiftning tillämplig. Det blir lite mer komplicerat om man anser att spelet anordnas i utlandet, exempelvis i Tjeckien, Malta eller Luxemburg. I ett sådant fall är inte den svenska lotterilagen tillämplig, säger Lotteriinspektionens jurist David Lothigius.

Statliga Svenska Spel har monopol på spelautomater. I princip är de enda automater som får tillstånd Svenska Spels Jack Vegas-maskiner. De andra så kallade Bomben-maskinerna sköts av spelbolag som har placerat dataservrarna i bland annat Tjeckien, Malta och Luxemburg.

För Lotteriinspektionen har problemet varit att den svenska lagstiftningen inte är så tydlig på detta område. Det finns exempelvis en dom från 2009 i Göta Hovrätt som säger det är olagligt att anordna spel där automaten är kopplad till en server i utlandet, som de här spelen är. Ett år efter kom det en annan dom i samma Hovrätt, som säger precis tvärtom.

Den domen har spelbolaget Adonbolagen med säte i Göteborg tagit fasta på och hävdar att om man spelar på dessa maskiner är det precis samma sak som att spela hemma på en dator som på vilket internetkasino som helst, något som inte är olagligt. Man spelar inte i Sverige, man spelar utomlands, hävdar bolaget.

Men Spelberoendes Riksförbund är väldigt oroade att de speloperatörer som agerar för att få stanna i Sverige ska få rätt i HD. Kim Grahn är förbundets ordförande:

– Jag hoppas att det ska räknas som spelmaskiner och att de därför är illegala. Svenska Spel hävdar att de har rätt att ha monopol därför att svenska staten vill ha skyddstillsyn när det gäller just spelberoende, åldersgräns och så vidare. Och så länge EU inte har sagt till Sverige att ta bort det så anser svenska staten och Svenska Spel att de har ensamrätt till de här spelen, säger Kim Grahn.

I dag beräknar Lotteriinspektionen att det finns uppskatningsvis mellan 3 och 5 tusen spelautomater, bland annat de så kallade b"ombmaskiner" som omsätter omkring 3-5 miljarder kronor eller mer. Det uppskattas då att varje spelmaskin kan omsätta en miljon kronor årligen. Spelautomaterna är en mycket lönsam verksamhet som även lockar den organiserade brottsligheten. Det blir nämligen stora vinster med liten risk.

Om HD kommer med en dom som förtydligar rättsläget och hävdar att den svenska lotterilagen gäller, så kan inte andra än Svenska Spel ställa ut spelautomater. Men Lotteriinspektionens jurist David Lothigius tror inte att maskinerna kommer att försvinna.

– De kommer säkerligen att finnas kvar. Men det blir väldigt svårt för de här bolagen som ställer ut den här typen av internetuppkopplade spelautomater. Det blir svårt för dem att hävda att det är en laglig verksamhet, säger David Lothigius.

Det skulle underlätta för Lotteriinspektionen och polisen att beslagta spelmaskinerna och straffa de ansvariga som tillåter att maskinerna placeras i deras butikslokaler. För brott mot Lotterilagen riskerar butiksägarna böter eller upp till två års fängelse. Hittills har Lotteriinspektionen polisanmält ett hundratal spelplatser i landet under 2011.

Enligt HD så kommer målet att tas upp i denna eller nästa vecka. Sedan tar det ungefär två till tre veckor innan HD:s beslut kommer.