Oro hos spelberoende för fler spelautomater

3:30 min

I skuggan av den kommande HD-domen om de spelautomater som inte tillhör Svenska Spel är lagliga eller ej, så växer oron hos Spelberoendes Riksförbund. De hoppas att HD går på Lotterinspektionens linje och förbjuder alla andra spelautomater än Svenska spels.

I en butikslokal i Malmö står Irene, som egentligen heter något annat, och spelar på Svenska Spels Jack Vegas-automat.

– Det är mest spänningen. Ibland vinner man ibland förlorar man.

Finns det risk att man blir spelberoende?

– Ja, man får gå när man vunnit, eller gå innan man har slösat för mycket pengar. Jag har det under kontroll, säger Irene.

Mikael Nilsson, från Malmö, har varit en storspelare och är fortfarande spelberoende, som han själv kallar sig. Vi träffas i en hotellfoajé och pratar om hans missbruk. Suget att spela var så starkt att när han spelade kände han sig glad och lycklig, berättar han.

– I mitt missbruk spelade jag väldigt mycket, men det var inte för att maskinerna fanns utan för att jag hade ett behov att spela. Det som jag märkte var att när jag spelar på maskiner så fick jag en frizon i mitt liv. Världen runtomkring mig försvann när jag spelade, och jag kände mig glad och lycklig, säger han.

I dag arbetar Mikael Nilsson på Spelberoendes förenings kansli i Malmö. Det finns lokalföreningar av Spelberoendes riksförbund i hela landet, åtta stycken från Luleå i norr till Malmö i söder. Föreningen i Malmö håller möte med medlemmarna en gång per vecka, och träffar årligen mellan 800 och 1 000 personer, både de som har fått återfall och andra som berättar att de mår bra, säger Mikael Nilsson.

Hans egen process att sluta spela började på allvar 2004, då tog han kontakt med föreningen. Men egentligen har han slutat tusentals gånger, säger han. Men när suget att spela kom tillbaka då kunde han inte stå emot när livet inte gick som han förväntade sig. Han försökte ta sitt eget liv när det var som värst. Han gick på behandling efter att ha rådfrågat föreningen, något som hjälpte honom oerhört mycket. Resan till ett bättre liv hade börjat, säger han.

– Ja, och det är en resa som är in i missbruk också på vägen ut. Att acceptera att jag också  faktiskt har sårat väldigt många människor, att jag gjorde många dumma saker, att jag nallat i brottslighetens kant många gånger. Och när jag kunde släppa min skuld och skam så jag kan börja prata om det på ett annat sätt, säger Mikael Nilsson.

Kim Grahn är ordförande för Spelberoendes Riksförbund. Hon sitter också i hotellfoajén och följer samtalet med Mikael Nilsson. Då berättar hon att hennes man också har varit spelberoende och har haft långa svåra perioder. Men att prata med andra som har samma problem hjälper oerhört mycket, säger hon.

– Jag håller med Mikael om det han sade om att det är väldigt viktigt att höra andra spelare. För det finns frågor som man tycker att är för jobbiga att ställa sin egen man. Om jag kan höra från andra spelare så kan jag få ihop ett pussel så jag kan förstå problematiken ändå, säger Kim Grahn, ordförande för Spelberoendes Riksförbund.