Varannan pilot sover i cockpit under flygning

5:40 min

I en ny undersökning från Svensk pilotförening medger över hälften av piloterna att de ofrivilligt somnat i cockpit under flygning. Sju av tio uppger att de gjort misstag under flygningar på grund av trötthet, och åtta av tio anser att de nuvarande arbetstidsreglerna utgör ett hot mot flygsäkerheten. Alarmerande resultat säger pilotföreningen.

Fackförbundet Svensk pilotförening slår i dag larm om farligt trötta piloter. Många piloter är till och med så trötta att de somnat okontrollerat.

Fackförbundet har gjort en undersökning som 625 av 1019 tillfrågade medlemmar har svarat på. Mer än hälften av de piloter som svarade uppger att de har somnat ofrivilligt i cockpit under flygning. Sju av tio piloter i undersökningen uppger också att de har gjort olika fel i cockpit, som en direkt konsekvens av att de varit för trötta.

En pilot som Sveriges Radios Ekot-redaktion talat med tror att mörkertalet är stort när det gäller rapporter om ofrivillig insomning till system som ska larma flybolag och myndigheter om risker i flygsäkerheten.

Svensk pilotförening kräver nu att Transportstyrelsen och den ansvarige ministern, Catarina Elmsäter Svärd, agerar för att ändra den Eu-lagstiftning som tillåter arbete 13 timmar i sträck. De menar att reglerna från 2006 är allt för liberala och dessutom var dikterade av flygbolagen.