Sextusen svensktunisier kan rösta i historiskt val

2:13 min

På söndag genomförs det första fria valet efter den arabiska våren i Tunisien. Men redan i dag kunde svensktunisier börja rösta, i Stockholm, Malmö, Göteborg och Örebro. När tunisiska ambassaden nära Karlaplan i Stockholm öppnade vid tiotiden, var Khalil Dari en av dem som var där och röstade.

– Det känns skönt, för det är första gången jag har röstat. Och det är mot min egen vilja att jag inte har röstat innan, kan man säga. Jag hoppas att det funkar på ett demokratiskt sätt och att allt går bra för Tunisien. Och jag tror det. För att det är många partier, och alla vill försöka göra det bästa för Tunisien. De konkurrerar bara för en sak, att det ska gå framåt för Tunisien, säger Khalil Dari.

Abdelsattar Sherif har också röstat, och han säger att det känns bra att nu kunna välja för första gången.

– Det känns skönt och rättvist. Förut var det rent fusk, men nu har man rätt att välja vilket man vill. Jag har läst om några partier, och jag har valt ett av dem som jag tror kan passa till min ideologi och tankar som jag tror är bra för vår nyfödda republik om man kan säga så, säger han.

Och Abdelsattar Sherif har stora förhoppningar för framtiden. Han tror att det kommer bli bättre i Tunisien, men att det kommer krävas några svåra år först.

– Jag tror att det kommer bli bättre. Men självklart kommer vi få några svåra år i början, typ två, tre, fyra år, med svårigheter. Sedan kommer folk att vänja sig och välja den rätta vägen, säger Abdelsattar Sherif.

Nouredine Chatti är koordinator för hela den tunisiska valprocessen i Sverige. Det finns ungefär 6 500 röstberättigade tunisier i Sverige, och de har fyra valkontor att gå till, i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro. Nouredine Chatti hoppas att så många som möjligt kommer och röstar.

– Vi får hoppas att så många som möjligt kommer och röstar. Om det är över femtio procent så har vi lyckats bra. Det här är historiskt. Speciellt för mig, jag är 67 år och jag har aldrig röstat. Så det här är en historisk händelse, och det kommer gå in i Tunisiens historia, det här valet, säger Nouredine Chatti är koordinator för hela den tunisiska valprocessen i Sverige.