Svensk glädje över beskedet att Kadaffi fallit

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger i en kommentar att förutsatt att uppgifterna stämmer så bevittnar vi nu världshistoria. Utrikesminister Carl Bildt skriver på Twitter att han varmt välkomnar rapporterna om att Libyens förre ledare Muammar Kadaffi infångats. Shaban Elgale, talesperson för den libyska oppositionen i Sverige är glad över beskedet att Kadaffi är borta.

– Vi är mycket, mycket glada över vad som hänt i Libyen. Det är en stor seger som betyder att Libyen nu är totalt fri från Kadaffis regim.

Vad betyder det här långsiktigt för Libyen?

– Det innebär att en ny regering kommer att utses i Libyen. Att Kadaffi är borta innebär ökad säkerhet för libyerna, och för den politiska verksamheten i Libyen.

Det är en glädjens dag för dig?

– Det är en stor glädje för mig, och andra libyer, överallt, säger Shaban Elgale, talesperson för den libyska oppositionen i Sverige.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger i en kommentar att förutsatt att uppgifterna stämmer så bevittnar vi nu världshistoria:

"Med Kadaffi fast så avslutas Kadaffieran och det nya Libyen kan börja byggas. Det nya Libyen som kommer att behöva vårt stöd i humanitära insatser, i sjukvårdsinsatser och att bygga ett civilt samhälle och hur man använder demokratiska rättigheter. Allt det som nu hoppfullt, som en del av den arabiska våren, ska bygga en ny arabvärld, ett nytt Nordafrika", sade Reinfeldt.

Enligt den libyska övergångsregeringen, NTC, är Kadaffi död, och på internationella nyhetsmedia visas en film som sägs vara den döde Kadaffi. Men att han skulle ha dödats är ännu inte bekräftat.