De ockuperar Stockholm för en rättvisare värld

4:17 min

Den globala proteströrelsen mot orättvisor, och det demonstranterna kallar girighet i finansvärlden, har spridits till Sverige. I lördags demonstrerade ett hundratal personer på Sergels torg i Stockholm, och nu har de slagit ner sina tält utanför Riksbanken för att ockupera platsen. I analogi med rörelsens namn i en rad städer runt om i världen kallar protestgruppen sig för "Occupy Stockholm".

– Jag tycker personligen att det viktigaste är att visa för människor att folk faktiskt kan göra förändringar, och vågar göra saker som är utanför ramarna. Också för att visa de som sitter på höga positioner att det är vi som är folket, och det är vi som har makten, den egentliga makten, och vi kan uppnå saker om vi vill det, säger Naima Clevenhag som är en av de som ockuperar parken utanför Riksbankshuset.

Alla som är med i aktionen och ockuperar Brunkebergs torg framför Riksbankshuset i Stockholm är där av olika anledningar, säger hon. Det är ingen samlad politisk rörelse i egentlig mening, varken höger eller vänster, men de har en del gemensamma åsikter som för dem samman.

– Vi protesterar inte så mycket mot , vi är mer för. Vi jobbar för ett öppnare samhälle, vi jobbar för mer jämlikhet och för att folk ska uppmärksamma de problemen som finns och förstå att det faktiskt går att göra skillnad, säger Naima Clevenhag.

I den lilla parken på Brunkebergs torg är ett tiotal tält uppställda, och de senaste dagarnas regnande har gjort gräsmattan till mer lera än gräs. Runt omkring ligger bland annat Riksbanken och Swedbanks huvudkontor. Den friska vinden sliter i presenningar och i banderoller med slagord som är upphängda mellan träden. John Fogelvik sitter tillsammans med några andra ockupanter under en presenning för att ta skydd från vinden. Han berättar att de är mellan 20 och 30 personer som ockuperar här, och på kvällarna när de har stora möten är de ännu fler.

– Jag personligen är framför allt här för att jag känner att det är en demokratibrist i världen just nu, även i Sverige. Och det är flera anledningar som knyter ihop det med hela den här Occupy Wallstreet-rörelsen, som att internationella valutafonder lägger sig i hela världens ekonomiska utveckling på ett ganska negativt sätt, säger John Fogelvik.

– Vi vill visa att det finns bättre alternativ, och vi försöker hitta dem själva här. Vi är inte ute efter problemen, vi är ute efter lösningarna, fortsätter han.

Protester mot sociala orättvisor, och det som demonstranterna kallar girighet i finansvärlden, har uppstått runt omkring i världen den senaste tiden, och mest uppmärksamhet har protesterna i New York fått. Där har demonstranter under parollen "Occupy Wall Street" slagit läger i en park nära den berömda finansgatan. Där, i USA,  är det mycket fokus på att det är väldigt få personer som äger väldigt mycket - och man använder sig av uttrycket "vi är de 99 procenten", och syftar då på att man tillhör den stora delen av befolkningen som inte är den styrande eliten. Men här i Stockholm har de omformulerat sig lite, berättar John Fogelvik.

– I Sverige har vi helt spontant i stället börjat skrika "vi är alla". För vi är ju inte emot bankirerna, vi är emot banksystemet. Till exempel har vi haft många samtal här med bankirer som har uttryckt att de stödjer oss, och de håller med om att systemet är på väg att krascha. Och vi har fått använda toaletterna på Swedbank här bredvid, och vi är inte emot polisen eller någonting. Utan de är en del utav oss.

Varje kväll klockan 18 är det generalförsamlingsmöte, då ockupanterna diskuterar olika ämnen. Vem som helst får vara med, och den som är nykomling får lika stor makt i röstningarna som de andra. Till helgen planerar gruppen större aktioner, med bland annat generalförsamlingsmöten kl 14 på lördag och söndag.

John Fogelvik och Naima Clevenhag  menar att det är svårt att säga vad de hoppas kunna uppnå, rent konkret, eftersom Occupy Stockholm är en del av en pågående global rörelse - som inte bara sitter ihop med protesterna på Wallstreet utan också med protesterna i andra delar av Europa,  Nordafrika och  Mellanöstern. De vet inte hur länge ockupationen på Brunkebergs torg kommer pågå, men de hoppas att de kommer samla många människor för att skapa medvetenhet om att man kan förändra det man tycker är fel. Kanske flyttar de någon annanstans, eller fortsätter på något annat sätt till våren.

– Nu när vi har fått en enad grupp, och har kontaktuppgifter till varandra, så ska vi verkligen se till att köra igång det här i vår - och ha "den svenska våren", där vi verkligen kan göra det här till en riktigt stor grej, säger Naima Clevenhag.