En ismoské planeras vid ishotellet i Jukkasjärvi

2:09 min

En moské helt byggd i is kan snart bli verklighet vid det omtalade ishotellet i Jukkasjärvi i Lappland. Varje år byggs en iskyrka upp vid ishotellet, men nu förs samtal om den skulle kunna kompletteras med en ismoské.

– Vi har blivit kontaktade av ett företag som visat intresse för att bygga en ismoské, och då har vi tyckt att varför inte? Spännande arkitektur, spännande design. Vi  har en iskyrka och vi är en mötesplats för människor från hela världen, vi hade 84 nationaliteter ifjol. Så har vi en kyrka kan vi ha en moské, och vi kan ha en synagoga också om någon vill bygga en sådan, säger Dan Björk som är försäljnings- och marknadschef vid Icehotel i Jukkasjärvi.

– Vi har sagt att vi är spontant intresserade, och vi har också deltagit i en förstudie där man har tittat på förutsättningarna och eventuell ekonomi i det hela. Men längre än så har vi inte kommit. Vi har inte fattat något definitivt beslut om att vi ska göra det här, men vi har visat vårt intresse, fortsätter han.

Om ismoskén blir verklighet kommer den att byggas upp i Jukkasjärvi först till nästa vinter. Och för att det alls ska kunna ske krävs alltså en utomstående finansiär.

Vilka förhoppningar har då Dan Björk på den eventuella ismoskén? Kan det bli en attraktion som lockar fler muslimer till Jukkasjärvi?

-- Vi bockar ju inte av folk för deras religion på något sätt, men om vi tittar på gäster från Mellanöstern och möjligen andra muslimska länder, så är det absolut inte särskilt många. Men de får hemskt gärna bli fler.

Och det ser ni som en klar möjlighet?

- Ja, det borde vara en möjlighet och det vore ju trevligt, säger Dan Björk, försäljnings- och marknadschef vid Icehotel i Jukkasjärvi.