Sverige kan hjälpa Tunisien mot demokrati

2:50 min

Svenska partier och företag kan hjälpa Tunisien på sin väg mot demokrati. Det säger bland annat centerpartisten Abir Al-Sahlani som är på plats i Tunisien för att övervaka helgens historiska val. Hon är mycket positiv till det hon bevittnat.

– Jag tycker det som har varit absolut bäst här är ju det stora valdeltagandet, säger hon om det tunisiska valet i stort.

Valdeltagandet låg på över 90 procent i Tunisiens första demokratiska val, enligt valkommissionen. Abir Al-Sahlani säger att hon sett en stor vilja bland befolkningen att genomföra valet på rätt sätt, och att människorna vet att det här är det väldigt viktigt val som är avgörande för hela regionen och för Tunisiens framtid. Farhågorna om att det skulle förekomma valfusk är inte något som Abir Al-Sahlani sett till på de vallokalerna som hon har besökt.

– Absolut inte, fusk tror inte jag på, säger hon. Men det är ju utifrån vad jag har sett och utifrån de vallokaler som jag har varit i. Och jag har varit i elva stycken, säger hon.

De är nio ledamöter från Sveriges riksdag som är på plats. Uppgiften är, förutom att se till att röstningen går rätt till, att övervaka försegling av röster och rösträkning. Det är 217 personer som ska väljas. De ska ta fram en ny konstitution och bestämma vilken övergångsregering som ska styra fram till det att verkliga parlamentsval kan hållas, vilket troligtvis blir under nästa år. Abir Al-Sahlani säger att hon tycker att även om valet ser ut att gått bra så har partierna inte gjort sitt jobb.

– I sina valkampanjer har de ju pratat om allt annat än konstitutionen vilket kommer att vara det kommande parlamentets viktigaste uppgift. Man har pratat om utbildning, om infrastruktur men de kommer inte att pyssla med det. Så på det sättet tror inte jag att de har gjort sitt jobb, säger Abir Al-Sahlani.

Omvärlden följer valet noga. Landet, där den arabiska våren tog sin början, står inför stora utmaningar. Hon hoppas att de svenska turisterna återvänder snart, men också att svenska politiker och företag kan hjälpa Tunisien på vägen mot demokrati, säger Abir Al-Sahlani.

– Jag tror absolut på att svenska partier med sina internationella stiftelser kan vara här och hjälpa andra partier att utveckla sin partiorganisation, säger hon.

– För demokrati byggs ju både på det civila samhällets organisationer och på enskilda medborgare, men också på partier som tror på demokrati. Och det måste vi stärka. Men också att hjälpa till med att utveckla den privata sektorn här genom ekonomiska och handelsrelationer.

Men det är framförallt en sak som Abir Al-Sahlani tar med sig hem till Sverige.

– Det är människorna. Den här gamla gubben med käpp som inte har några tänder och som säger att det här är första gången jag röstar i hela mitt liv. Det är väldigt stort, säger Abir Al-Sahlani (C), en av nio svenska riksdagsledamöter som är i Tunisien för att övervaka valet där.