Sverige redo skicka hjälp till jordbävningsoffer

1:26 min

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB står man redo att skicka hjälp till de jordbävningsdrabbade delarna av östra Turkiet. Den officiella dödssiffran efter jordskalvet som inträffade under söndagen hade på måndagsförmiddagen stigit till 239, medan 1.150 uppgavs vara skadade. Om det kommer en förfrågan kan svenska räddningsarbetare vara på snabbt på plats, säger Erik Löfgren, pressekreteraren på MSB.

– Vi ser över vad vi skulle kunna skicka för materiel och personal om det skulle komma en förfrågan från Turkiet om internationell hjälp, säger Erik Löfgren, pressekreterare på Myndigheten för Samhällssydd och beredskap MSB.

Den har inte kommit än?

– Nej, de har inte begärt det än, och om den kommer så går den till EU och så skickar EU ut en förfrågan till medlemsländerna och sen kan vi anmäla vad vi har för förmåga. Vi har något som heter USAR-styrka - urban search and resque - och det innebär sök- och räddningspersonal som vi kan skicka med sökhundar, som kan söka efter överlevande i rasmassorna. De som ingår i den här styrkan ingår i vår personalpool och har beredskap att med tio timmars varsel kunna åka iväg om det inträffar en naturkatastrof i världen.

Hur många skulle det handla om?

– I den här USAR-styrkan kan vi som mest skicka 74 personer med 12 hundar, men det är sällan det är aktuellt med så många.

Har fått några tecken på att det kommer någon förfrågan?

– Vi har inte fått några tecken på en sån här förfrågan, men vi förbereder oss så att vi är redo om eller när det kommer, säger Erik Löfgren, pressekreterare på Myndigheten för Samhällssydd och beredskap.