Många småbarnsmammor vill vara hemmafruar?

2:38 min

Hälften av de mammor som svarat på en enkät på familjeliv.se säger att de vill vara hemmafruar. Men den bilden känner inte flera mammor som vi har träffat igen sig i.

– Jag skulle vilja vara ekonomiskt oberoende så jag kan göra vad jag vill men jag skulle inte vilja vara hemmafru om jag inte hade de pengarna, säger en ung tvåbarnsmamma, som vill vara anonym.

– Nej, det skulle jag verkligen inte vilja vara, säger Lina Brantemark.

Att mer än hälften av de mammorna i åldrarna 18 – 29 år som svarade på undersökningen kan tänka sig vara hemmafruar kan låta motsägelsefullt med tanke på jämställdhetsdebatten i samhället. Och Familjelivs vd Ylva Hvarfner tycker att det är oroväckande, men tror att flera låter sig påverkas av hur media glamoriserar bilden av hemmafrun

– Det är ju oroväckande. Men vad man också kan se är att de kvinnor som kommit ut i arbetslivet, de som är lite äldre och de som har lite högre inkomster, de vill inte vara hemma i samma utsträckning, säger Ylva Hvarfner. 

– Det här är en trend som växer sig starkare. Och det finns säkert tv-program som kan ge en lite glamorös bild av hemmafrulivet som kanske inte riktigt stämmer med verkligheten egentligen, säger Ylva Hvarfner.

Det är bara drygt 9 500 av 68 000 tillfrågade som svarat på undersökningen. Majoriteten av besökarna på familjeliv.se har barn som är tio år och yngre, medan undersökningen säger sig visa mammor med barn upp till 18 år. Den låga svarsfrekvensen och urvalet har också fått kritik. Nyhetsbyrån TT drog tillbaka sin artikel, med hänsyn till "undersökningens urval" och i kommentarsfält och på bloggar kallas undersökningen bland annat för meningslös. Men Ylva Hvarfner på familjeliv tycker att undersökningen är representativ.

 – Det här är en undersökning som är genomförts av RAM, vilket är ett stort undersökningsbolag och de har säkerställt att urvalet är representativt jämfört med normalbefolkningen. Dessutom så är undersökningen gjord på hela 10 000 mammor så det är ett representativt urval för den svenska mamman både geografiskt och demografiskt, säger Ylva Hvarfner.

Nästan var fjärde mamma som svarade på undersökningen säger att hon blivit diskriminerad i arbetslivet efter det att hon fått barn. Det är en siffra som familjeliv tycker är oroväckande. Och en av de mammor vi pratat med håller med.

– Jag tror inte man som föräldraledig får de möjligheterna, i alla fall inte som tjej. Jag tror att jag har blivit lite åsidosatt för att jag är föräldraledig. Det tror jag definitivt, säger tvåbarnsmamman, som vill vara anonym.