Ewa Björling (M). Foto: Scanpix.

Handelsministern söker partners i gulfstaterna

"Det är en viktig marknad för svenska företag"
2:19 min

Sveriges handelsminister Ewa Björling har varit i gulfstaterna Förenade Arabemiraten och Qatar, för att främja svenska affärsintressen och handel mellan Sverige och de två länderna. Enligt UD:s egna rapporter finns det i båda länderna brister i de mänskliga rättigheterna.

– Dels handlar det om att vi behöver bredda vår export, och också se nya marknader utanför EU. Och då är det väldigt naturligt, eftersom Mellanöstern är vår närmaste granne utanför EU. Dessutom ser jag att det är en väldigt dynamisk region. Inte minst här i Qatar finns det ju fantastiska möjligheter för svenska företag nu, inför fotbolls-VM som kommer vara här 2022, säger handelsminister Ewa Björling.

Ewa Björling säger att det för svenska företag kan handla om möjligheter för arbeten inom områden som infrastruktur, byggnadskonstruktioner, utbyggnad av it och telekom.

Förenade Arabemiraten är i dag Sveriges andra största handelspartner i mellanöstern, med mer än 150 svenska företag representerade. Och till Qatar ökade den svenska exporten med 122 procent under det första halvåret 2011. I Qatar har handelsministern de senaste dagarna tillsammans med runt 65 svenska företag deltagit i det stora mötet Middle East Summit som arrangeras av Exportrådet.

– Då samlas företag som redan befinner sig i regionen, och sådana som är intresserade av regionen, och alla våra ambassadörer för hela mellanösternområdet för att utbyta erfarenheter och se var vi ser möjligheter för svenska företag, säger handelsministern.

Men samtidigt är både Qatar och Förenade Arabemiraten länder med brister i respekten för mänskliga rättigheter, enligt UD:s rapporter. Förenade Arabemiraten har bland annat kritiserats hårt för bristen på mänskliga rättigheter för de lågavlönade utländska gästarbetare som utgör en klar majoritet av befolkningen i landet. Men Ewa Björling säger att detta är just en anledning för svenska företag att verka i regionen.

– Naturligtvis måste Sverige följa de sanktioner som är beslutade av EU och FN, och följa alla lagar och regler som gäller. Men jag ser också ett stort behov av svenska företag här, just för att det sker kränkningar mot mänskliga rättigheter och för att det saknas demokrati. Så att det som vi kan bidra med är ju också att visa på våra värderingar, vad är det vi tycker är viktigt, på vilket sätt jobbar vi. Just därför så behöver vi finnas i regionen, säger handelsminister Ewa Björling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".