Foto: Maja Suslin / Scanpix.

Bortglömda pensionspengar väntar på sina ägare

"Kan handla om ett par tusenlappar i månaden"
2:49 min

Det finns en dold stor pensionsskuld i Sverige som kan uppgå till flera miljarder. Det handlar om 325 000 personer som bott och arbetat i Sverige tidigare, men nu bor utomlands. Pensionsmyndigheten saknar adresser till dessa och kan inte skicka några brev med pensionsuppgifter.

Denna pensionsskuld på flera hundra miljoner till ett par miljarder kronor om året behöver inte det svenska pensionssystemet betala ut så länge som dessa pensionärer eller pensionssparare inte hör av sig. Det är personer som arbetat kortare eller längre tid i Sverige för att återvända till hemlandet eller till ett tredje land.

Det är intjänade pensionsrätter från 1960 och framåt det handlar om. Enligt Pensionsmyndigheten har 200 000 av de 325 000 inte tjänat in pension i Sverige sedan 1994, och de nås alltså inte heller av Pensionsmyndighetens orange kuvert. För den enskilde individen kan det handla om utebliven pension på upp till ett par tusen kronor i månaden, säger Arne Paulsson, expert på Pensionsmyndigheten.

– Många av dem är personer som har kommit till Sverige och jobbat enstaka år, och sedan flyttat ut igen. De tänker förmodligen inte på att det här jobbet man hade när man var ung eller för länge sedan, har gett någon pensionsrätt, så man kommer nog inte ens på tanken att söka pension. Nu har vi inte undersökt det här så noga och sett hur stora beloppen är eller medelbeloppet. Men jag kan tänka mig att det rör sig om allt från hundralappar till tusenlappar, säger Arne Paulsson.

För att få pension måste man ansöka om detta. För de berörda 325 000 personerna är det ännu inte för sent att ansöka, men någon möjlighet till retroaktiv utbetalning finns inte för utebliven pension. Det kan röra sig om några hundra miljoner till flera miljarder kronor årligen som inte betalas ut. Det är en stor pensionsskuld som ligger inbyggd här, säger Arne Paulsson på Pensionsmyndigheten.

– Ja, det är det. Ser man det ur ett systemtekniskt perspektiv så får vi ett problem så småningom därför att vi inte vet när vi ska avskriva den här skulden.

Utan den rullar framför oss hela tiden?

– Ja, som det är nu så rullar den framför oss hela tiden, säger Arne Paulsson.

Men hur stor denna rullande pensionsskuld är vet man inte på Pensionsmyndigheten. Hittills har man inte tagit reda på detta, men det finns nu ett intresse att göra det, säger pensionsexperten Arne Paulsson.

– Jo, det finns det. Både av allmänintresse att få veta hur stor pension det är som de eventuellt skulle ha rätt till.

Är det komplicerat att ta reda på eller räcker det med en körning i datasystemet?

– I princip en körning i datasystemet, säger Arne Paulsson, expert på Pensionsmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".