Demonstranter sitter vid sitt tält på Tahrirtorget i Kairo, dekorerat med Facebooks och Twitters logotyper, under protesterna i Egypten våren 2011. Arkivfoto: Maya Alleruzzo/Scanpix.

Internet viktigt redskap i demokratirörelse

"Den som behärskar informationsteknologin får makt"
3:10 min

Internets roll i protesterna i Mellanöstern och Nordafrika har uppmärksammats mycket. Biståndsorganisationen Sida gav i somras pengar till projekt för ökad frihet på internet, och under onsdagen samlade de ett stort antal bloggare och aktivister med kopplingar till den arabiska våren, för en konferens om internet och demokratisk förändring.

– Det är väldigt viktigt att demokratiaktivister och folk som jobbar för mänskliga rättigheter har tillgång till de här redskapen och också har en uppdaterad kunskap för att kunna använda dem strategiskt, säger Jon Hedenström som jobbar på Sida.

Han menar att informationsteknologi får en allt mer ökad roll i världen, och att den som behärskar informationsteknologin således får makt.

Men samtidigt som aktivister använder internet och sociala medier i allt större utsträckning, ökar också auktoritära regimer över världen sina kunskaper väldigt snabbt inom det här området.

– Det innebär att de samarbetar och ökar sin kunskap, och skaffar sig en teknik som inte bara möjliggör censur och filtrering, utan också rena attacker mot aktivister i vissa fall. Och det skapar ju naturligtvis en väldigt osäker situation för dem som arbetar för demokrati och yttrandefrihet, säger Jon Hedenström.

Under vårens uppror och protester i Mellanöstern och Nordafrika har de sociala mediernas viktiga roll uppmärksammats mycket. Dels som ett sätt att mobilisera demonstranter, dels för att rapportera händelserna i text och bild. Något som flera gånger fungerat som viktiga nyhetskällor för utländska medier som har haft svårt att närvara och arbeta i vissa av länderna.

Maryam Al-Khawaja, som är chef för en människorättsorganisation i Bahrain, var en av deltagarna på Sida:s konferens. Hon berättar att myndigheterna i Bahrain inte bara stängt ner vissa internetsidor utan också tagit hjälp av Twitter och Facebook för att identifiera demonstranter, som sedan gripits och i flera fall torterats.

Men – internet har också spelat en väldigt stor, positiv, roll i människorättsaktivisternas arbete, säger hon.

– Internet spelade roll för allting. För att organisera protester, för kommunikationen, för att dela idéer, diskussioner och så vidare. Det gör stor skillnad. På Pärltorget där demonstrationerna var tog folk bilder och la ut på Twitter och på Facebook. De var där personligen, men de var också där virtuellt. För allt som hände på plats hände också på internet, säger Maryam Al-Khawaja.

I mars i år samlade biståndsminister Gunilla Carlsson nätaktivister och experter för att diskutera hur informations- och kommunikationsteknologi kan användas för att stärka frihet och demokrati i utvecklingsländer.  Det resulterade i ett antal konkreta projekt som Sida gav ekonomiskt stöd till. I år satsar regeringen 150 miljoner kronor på särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet, och projekten som handlar om frihet på nätet är en del av detta initiativ.

– Den här konferensen är ett sätt att lyfta de här frågorna. Kampen för demokrati och yttrandefrihet är ju en kärnfråga för Sverige och har varit det under många år. Men i takt med att internet byggs ut runt om i världen och den digitala tekniken blir allt mer inflytelserik, så innebär det ju också att Sverige och Sida som myndighet behöver fokusera på det här området, för att stärka demokratirörelser, säger Jon Hedenström, som jobbar med stöd till demokrati och yttrandefrihet på Sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".