1 av 5
I röda rummet på Palatset i Stockholm kan barn och unga läsa och träffa författare. Foto: Elvira Göransson/SR International.
2 av 5
Palatset på Riddarholmen i Stockholm. Foto: Catinka Agneskog/SR International.
3 av 5
En Moog, som är en analog synthesizer. Foto: Elvira Göransson/SR International.
4 av 5
I skaparverkstan kan man uppfinna nya grejer. Foto: Elvira Göransson/SR International.
5 av 5
I kostymförrådet kan man låna kläder. Foto: Elvira Göransson/SR International.
HÖSTLOVET

Massor att göra på nya Palatset för barn och unga

"Man kan spela luftgitarr med bandet på scenen"
4:57 min

Nu när höstlovet sätter igång undrar nog flera barn och ungdomar vad de ska hitta på. Men Lotta Nilsson, konstnärlig ledare på aktivitetshuset Palatset i Stockholm, vill ändra på det och locka fram kreativiteten i alla åldrar.

– Vem blir inte sugen på att skapa musik när man får leka med den här, säger Lotta Nilsson och visar upp en analog synthesizer.

I ett stort rött hus på Riddarholmen i Stockholm, det påminner mer om något taget från en Harry Potter film, där pyr det av kreativitet. Vi går uppför en bred stentrappa där Lotta Nilsson, konstnärlig ledare, ber oss att lämna vårt gamla jag och kliva in i deras värld. Och deras värld heter Palatset. Här finns 33 aktivitetsrum över sex våningsplan, där barn och ungdomar från sex till arton år ska leka, läsa, spela, skapa och ha kul. Och höstlovet är inget undantag.

– Det här är Röda rummet, säger Lotta Nilsson när hon står i ett rum som är fullt av röda sammetssoffor. Det är här man träffar författare och har skrivarworkshops. Också på höstlovet så möter man författare här. De är utvalda av VIPP, alltså de som har hjälpt oss att bygga upp Palatset, barn och unga själva som är med och väljer författare

VIPP, eller Very Important Palatset People, består av barn som alla varit med och påverkat vad som finns i huset. De är fortfarande aktiva och alla som jobbar på palatset har en så kallad VIPP-mentor som de stämmer av beslut med. Sissela Björklund jobbar med musikprogrammen på Palatset. Hon berättar att de under höstlovet tänkte prova en ny grej.

– Under hela höstlovet så kommer det inte att vara så mycket inbokade konserter men det kommer däremot att vara en öppen scen varje dag, säger hon. Vi har sångworkshops och rapworkshops med Melinda Wrede. Det finns också möjlighet att om man under dagen gör någonting som man känner att det här skulle jag klara av att göra på en scen så har vi en öppen scen. Och det gäller förstås inte bara musiken, utan dans och allt annat också.

Förutom öppen scen kan besökarna också under lovet bland annat trycka en t-shirt, göra en animerad film, titta på en film i bion eller spela in ett tv-program. Palatset har också ett husband som varje vecka har en ny gästartist. Nästa veckas artist är Hellacopters Nicke Andersson som anordnar en stor Kiss-konsert som får avsluta höstlovsveckan nästa söndag.

– Så det blir full Kiss-konsert med sminkning och allting, fortsätter Sissela Björklund. Förutom att man kan bli sminkad, så kan man även anmäla sig för att spela luftgitarr med bandet på scenen.

Det är inte några lärare som instruerar barnen i de olika aktivetsrummen. Lotta Nilsson är noga med att betona att barnen här möter yrkesverksamma proffs som är där för att hjälpa och inspirera.

– Här möter man ju proffsen, berättar Lotta Nilsson. I ateljén så möter man konstnärer, i musikstudion så möter man rappare från Fattaru eller Fjärde Världen, man tränar cirkus med Cirkus Cirkör. Man möter de proffsen som vi tycker är de bästa inom alla konstformer eller inom alla olika grejer. I bion så träffar man regissörer, i bokeriet författare.

Inträdet ligger på 120 kronor för en dag. Det kan vara mycket pengar för ungdomar, och frågan är om den höga avgiften på Palatset utestänger besökare som inte har råd.

– För att kunna erbjuda så här mycket så måste vi ta betalt, säger Lotta Nilsson. Så ser det tyvärr ut. Och för de som inte har råd så försöker vi hitta sätt att alla kan komma. Man kan alltid vara volontär eller gå via olika föreningar eller hitta olika sätt att ta sig hit. Men för 120 kronor får man så otroligt mycket, så det kanske är värt att spara några veckor och det är nåt som man gör varje vecka. Utan det är något man gör någon gång ibland, säger Lotta Nilsson.

Elvira Göransson är 15 år och gör sin prao på SR International. Hon tycker skaparverkstan, där man kan uppfinna nya saker, ser spännande ut. Men favoritrummet har med hennes stora musikintresse att göra.

– Musikateljén verkar rolig, att få spela olika instrument och lyssna på musik, säger Elvira Göransson.

Den som vill kan under lovet vara med och utforma nästa nummer av Palatsets egen tidning, Rookie, som görs av barn och unga själva. Och till kostymförrådet får man komma när som helst under dagen och klä ut sig. Och sen gå runt i de kläderna hela dagen. Lotta Nilsson berättar om tuffa tonårskillar som kan gå runt en hel dag iklädd högklackat och paljetter.

– Det är roligare att uppleva saker om man har ett par ett par sjysta boots och en bra hatt på sig, säger Lotta Nilsson, konstnärlig ledare på Palatset i Stockholm.

Mer höstlovskul

Flygande djur har alltid inspirerat flygplanskonstruktörer, både förr och i dag. På Flygvapenmuseum i Linköping är temat för årets höstlovskul framtidens flyg.

Den 3 november är det riddardag med hertig Jonas och hans hovfolk på Livrustkammaren på Stockholms slott.  Då får man tips och tricks om riddare, högtidlig dubbning och möjlighet att prova rustningar.

I Sala silvergruva blir det spöklika gruvturer, väsenvandringar ovan jord då man kan träffar på älvor och andra väsen och barnäventyr för de minsta under höstlovet.

Delar av Kolmårdens djurpark vid Norrköping är öppen för alla höstlovslediga. Där kan man gosa med getter och grisar, rida på kameler eller morsa på elefanter, jakar och schimpanser.

Aeroseum i Göteborg blir det ett flygande höstlov.

Skånes djurpark blir det läskiga halloweenmiljöer i parken och pyssel på tema höst och halloween.

I verkstan på Moderna museet i Stockholm kan man måla med akvarellfärger på stora papper och inspireras av näckrosor, fiskar, båtar och tåg.

Under höstlovet utökar Rådsparken i Huddinge sin verksamhet genom aktiviteter för alla besökare som åsneridning eller åsna med vagn.

I Tumba har Mångkulturellt centrum sin verkstad öppet för tillsammansaktiviteter där man använder konst som metod och skräp som material för att återvinna. 

Upptech i Jönköping har extra lovaktiviteter i hallen.


KÄLLA: Barnguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".