Det finns ett stort överskott av vattenproducerad el i norr samtidigt som det är elbrist i söder. När kylan slår till kommer flaskhalsar att uppstå. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Nya elområden ger dyrare el i södra Sverige

"Det här ska stimulera elproduktionen"
3:53 min

I morgon delas Sverige in i fyra elområden från norr till söder. I de två sydligaste områdena med elbrist kommer elen att bli dyrare för konsumenterna.

Det är EU-kommissionen som ligger bakom indelningen av de nya elområdena. Medan det finns ett stort överskott av vattenproducerad el i de två nordligaste områdena så har vi elbrist i södra Sverige. I område tre, med Stockholm och Göteborg, räcker inte kärnkraftselen från Forsmark, Ringhals och Oskarhamn till för att klara av efterfrågan på el. I område fyra med Skåne och Blekinge har man liten elproduktion och ett stort underskott på el.

Man är beroende av att få el från Norrland, men kraftnätet klarar inte all överföring. Det uppstår flaskhalsar när kylan slår till och elbehovet söderut ökar, säger Bo Hesslegren vd för Konsumenternas elrådgivningsbyrå. Det är bakgrunden till EU -kommissionens beslut att mer styra elanvändningen regionalt med hjälp av priset.

– Meningen är att det här ska stimulera inte bara utbyggnaden av överföringen utan även av produktionen i de regioner där det är en stor efterfrågan, säger Bo Hesslegren. Det är både område tre och fyra det vill säga mellersta och södra Sverige.

Men EU-kommissionen vill också bygga upp ett nordeuropeiskt elnät och då måste det också gå lättare att exportera el söderut från Sverige. Elkonsumenterna i södra Sverige får då ett högre elpris när priserna är högre på kontinenten. Och det har redan märkts för dem som tecknat fast pris i år, säger Magnus Torstensson som är marknadsanalytiker på branschorganisationen Svensk energi.

– Tittar man på de avtal om fast pris till kunder som elhandelsföretagen erbjuder så är det ungefär tio öre dyrare per kilowattimme för en kund i södra Sverige jämfört med i Mellansverige, säger Magnus Torstensson. 

Med en årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar innebär det en 2 000 kronor högre elräkning. För kunder i mellanområdet kan det handla om 5 öre per kilowattimme, medan de som bor i Norrland som regel klarar sig utan något påslag. Men priserna kommer att variera med efterfrågan. För de som valt rörligt elpris kommer den extra kostnaden på elräkningen i efterhand. Underskottet på el längst i söder är stort sedan kärnkraftsreaktorerna i Barsebäck lades ned. Men frågan är mer vindkraft kan öka elproduktionen där.

– Vindkraften kan aldrig ersätta så kallad baskraft, säger Magnus Torstensson på Svensk energi.

Utan vad ska man då ersätta detta underskott med?

– Någon form av värmekraft helt enkelt, säger han.

Ett värmekraftverk, som både producerar el och varmvatten för fjärrvärme kan drivas med fossila bränslen som till exempel naturgas men också med överskott från skogsindustrin. Att bygga ut kraftledningarna från norr kommer också men tar lång tid att göra.

Nu närmar sig raskt vintersäsongen och hur tänker svenska folket vad gäller att binda elpriset eller att ha rörligt elpris. Faktorer som spelar in är vad man tror om hur kall vintern blir och om kärnkraftverken kommer att gå för fullt i år eller drabbas av stopp som förra året.

– Jag tror att många väljer att ha åtminstone ett fast pris under vintermånaderna. Många tycker att det är för riskabelt i alla fall under vinterperioden om man har till exempel elvärme och en storförbrukning, då vill man kanske säkra priset under den perioden, säger Bo Hesslegren på Konsumenternas elrådgivningsbyrå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".