1 av 4
Yaren Mohammedi tar ett av många kort ute på Järvafältet. Foto: Catinka Agneskog SR/International.
2 av 4
Katarina Lundgren försöker hjälpa ungdomarna med sina kameror när de är ute och fotar. Foto: Catinka Agneskog SR/International.
3 av 4
Katarina Lundgren visar Eliot Hemmingsson Cuzner hur systemkameran fungerar bäst. Foto: Catinka Agneskog SR/International.
4 av 4
Vattnet som rinner under en bro blir ett bra motiv. Foto: Catinka Agneskog SR/International.

Konstkollo mellan skog och betong på höstlovet

"Man hittar nya saker hela tiden"
3:53 min

Trots att det är höstlov jobbar en grupp ungdomar för fullt hela dagarna på Tensta konsthall. Det som lockar är ett konstkollo. Och fastän klockan inte ens är lunchtid har Yaren Mohammedi från Tensta en hel del på kameran att visa upp.

– Bild på utsikten, myrstack, träd, sen på en väg, utsikt, träd, nypon, träd, stor sten med mossa över, säger Yaren Mohammedi och håller fram sin kamera.

Vi har lämnat betongförorten bakom oss och promenerat genom Tensta och rätt ut på Järvafältet i Stockholm. Det är elva ungdomar mellan 13-16 år som med en kamera i handen nyfiken fotograferar allt vi passerar. De är på Tensta konsthalls konstkollo och i dag har Katarina Lundgren, som leder kollot, bestämt att inspirationen ska komma från naturen.

– Ska vi samlas här allihop, ropar Katarina Lundgren. Jag vet att det börjar närma sig lunch och att alla börjar känna sig lite trötta. Jag tänkte att vi skulle göra en sista övning. Och det är jag vill att vi går igenom den här skogsdungen och så hittar vi det här gröna fältet bakom och så går vi bara ut i mitten och sen så börjar vi ta bilder runt omkring oss.

Tensta konsthall arrangerar kollo varje skollov med olika teman och riktar sig till olika åldersgrupper. Man vill ge unga en möjlighet att träffa yrkesverksamma konstnärer i Sverige och få arbeta med konst på olika sätt. Det finns 12-15 platser och det är först till kvarn som gäller. Asia Ahmed kommer från Rinkeby. Hon har aldrig varit på konsthallen förut.

– Vi såg en affisch på skolan och då tänkte vi att det skulle bli kul, säger Asia Ahmed. Jag tänker fota färger, men nu är det så dåligt väder. Men jag försöker utnyttja det.

Katarina Lundgren, som leder kollot, är själv konstnär och jobbar mycket med fotot i sin konst. Det är första gången som hon håller i sådant här projekt. De flesta har med sig sin egen kamera men Tensta konsthall har också fyra lånekameror. På fredag är det avslutning och utställning i konsthallen med ungdomarnas bilder. Katarina Lundgren vill då att deltagarna ska ha lärt sig att använda fotot på ett konstnärligt sätt.

– Jag har nog tänkt att jag ska göra någonting som är lite inspirerande, men som också kan erbjuda lite olika situationer så att de får testa lite olika saker under veckan, säger hon. Att vi kan vara inne och ute och att vi ska gå nära och att vi ska jobba med perspektiv. Så att det ska bli lite av varje helt enkelt och att de sen ska kunna känna efter att det här tyckte jag var extra spännande och sen så får man fördjupa sig själv i det.

Eliot Hemmingsson Cuzner är enda killen i gruppen och bor i Hagsätra och i Aspudden. Han är en flitig besökare på Tensta konsthall och det här är hans andra gång på konstkollot.

– Man hittar nya saker hela tiden, säger han. Mer än när man bara går runt.

Och var hoppas du få lära sig här?

– Mer om olika fototekniker, perspektiv och ljus i foton, säger Eliot Hemmingsson Cuzner. Men också att få lära mig mer om att fotografera.

Vi rör oss tillbaka mot betongen. Efter lunchen ska gruppen ut igen och ta fler bilder. Medan vi går under den stora bullriga motorvägen och lämnar Järvafältet bakom oss berättar Katarina Lundgren hur imponerad hon är av att ungdomarna tar så bra bilder utan att hon behöver lägga sig i. Framförallt inte när de är ute på fotouppdrag.

– De är väldigt självgående. Och ibland så pratar vi om olika saker som skärpa och skärpedjup och komposition. Men ute på fältet så är de ganska självgående. Det är rätt härligt att bara se de jobba, säger Katarina Lundgren som är konstnär och ledare för Tensta konsthalls konstkollo under höstlovet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".