Kaltum Mohamed från Somalia besöker platsen där ett av hennes barn har begravts. Före sommaren - innan svältkatastrofen slog till - hade hon fem barn. Nu har hon bara en dotter kvar. Foto:AP Photo/Scanpix.

Vädjan om fortsatt hjälp till svältdrabbat Somalia

"Situationen är fortfarande enormt akut"
1:48 min

Situationen i Somalia är fortsatt mycket allvarlig och nu uppmanar generalsekreteraren för SOS Barnbyar i Sverige Anna Ryott omvärlden att inte glömma bort Somalia. Befolkningen lider fortfarande svårt under både svält och inbördeskrig.

 – Situationen i Somalia och på Afrikas horn är fortfarande enormt akut, och det behövs resurser och det behövs någon som fortsätter att hålla den här frågan aktuell, säger Anna Ryott från SOS Barnbyar.

Efter många år av inbördeskrig är säkerhetsläget mycket utsatt i stora delar av Somalia. Det gäller inte minst i huvudstaden Mogadishu, där SOS Barnbyar både driver en barnby och ett sjukhus. Organisationen har också en mobil klinik, som kan åka ut och bedriva vård i andra delar av landet.

SOS Barnbyar är en av få hjälporganisationer som fortfarande är aktiva i Somalia, och att så är fallet beror till stor del på att de ungefär 50 medarbetarna i Somalia uteslutande är lokalanställda.

– De känner till situationen, och de kan och vet vad som krävs för att jobba i de här otroligt komplicerade områdena med stridigheter. Och det gör också att man får en kontinuitet i jobbet, och man får också en trovärdighet, säger Anna Ryott.

Men trots det, är det förenat med stora risker att verka i ett så våldsamt och instabilt land som Somalia är idag.

– Vi utsätter vår personal för jättestora risker. Härom veckan blev sjukhuset och barnbyn ockupedrad, och då dödades en av våra medarbetare. Det är ju fruktansvärt. Samtidigt är våra medarbetare helt dedikerade att hjälpa de barn som har det allra allra svårast, och det är det som får våra medarbetare att kämpa vidare trots att de riskerar sina liv, säger Anna Ryott, generalsekreterare för SOS Barnbyar i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".