Foto: Jonathan Nackstrand & Thomas Oneborg/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Zlatans bok kan hjälpa utsatta barn och unga

"Jag tror att det kan ha väldigt stor betydelse för många"
2:09 min

Att kända personer och förebilder som Zlatan Ibrahimovic berättar om svåra upplevelser de haft som barn kan hjälpa andra barn och ungdomar i samma situation. Det säger Karin Johansson som är utredare och psykolog på den ideella organisationen Bris till SR International.

– Jag tror att det kan ha väldigt stor betydelse för många när någon som är känd och en förebild vågar visa att det går att prata om hur man har haft det i sin barndom. Därför att det är just det som är så svårt för många som har olika former av svårigheter hemma, eller med sig själv på något vis. Att våga ta det här ganska stora steget att berätta för någon om hur man har det, säger Karin Johansson på Bris.

När den kände friidrottaren Patrik Sjöberg i en bok berättade om att han blivit utsatt för sexuella övergrepp under många år märkte Bris en direkt ökning av kontakter från barn som berättade om liknande upplevelser. Karin Johansson tror att Zlatans bok, där han bland annat berättar om sin barndom som präglades av fattigdom, och att vara tvungen att klara sig mycket själv, kan ha en liknande effekt. Och hon tror att killar kan behöva fler förebilder när det handlar om att våga prata om sådant som är svårt, eftersom killar överlag är mindre benägna än tjejer att söka professionell hjälp.

– Jag tror att det kan göra att man känner att man är mindre konstig om man ber om hjälp. Att det är okej att göra det även om man är kille.

Zlatan Ibrahimovic har sagt att ett av syftena med att berätta så öppet om sin tuffa uppväxt är för att ge hopp, och visa att man kan lyckas även om man inte är som alla andra. En viktig signal till barn och unga, menar Karin Johansson.

– Vi ser ju i många av barnens berättelser att när man är mitt upp i det svåra i livet, när man är mitt uppe i sin barndom och den barndomen inte är så som man skulle önska så kan man tappa hoppet. Och man kan känna att "det finns ingen framtid för mig", det är ingen idé att kämpa i skolan, det är ingen idé att tänka framåt. Då tror jag man kan bli väldigt hjälpt av att se att flera av dem som det faktiskt har gått väldigt bra för har haft det svårt när de var barn, och att det kan ändra sig. Livet kan bli väldigt bra trots att man har haft det svårt när man var barn, säger Karin Johansson, utredare och psykolog på Bris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".