Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 3
En modell på utställningen "Nordens Venedig" på Kulturhuset i Stockholm visar hur stockholmsområdet kan påverkas om vattennivån höjs. Foto: Catinka Agneskog/SR International.
2 av 3
Stockholm kommer att få fler skyfall och översvämningar i framtiden. Foto: Catinka Agneskog/SR International.
3 av 3
Ett montage från utställningen "Nordens Venedig" leker med tanken hur det skulle kunna se ut i framtiden på Stureplan i Stockholm. Foto: Catinka Agneskog/SR International.

Ett varmare och blötare Stockholm att vänta

"Det innebär problem för oss som bor i staden"
3:00 min

Vad händer med Stockholm när medeltemperaturen höjs? Förutom varma somrar får vi räkna med översvämningar och sjukdomar. Det visar en ny rapport från SMHI och Länsstyrelsen i Stockholm. Projektledaren Susanne Aristegui Adolphi på Länsstyrelsen varnar för följerna.

– Temperaturen ökar med fyra till sex grader till slutet på seklet och nederbörden ökar väldigt mycket också, säger Susanne Aristegui Adolphi. Och det innebär problem särskilt för oss som bor i staden. 

Rapporten, som är gjord tillsammans med SMHI, har också blivit en utställning på Kulturhuset i Stockholm under namnet "Nordens Venedig". Där hoppas Länsstyrelsen väcka allmänheten och politikers intresse för klimatfrågan. Och scenariot som rapportförfattarna målar upp ser dystert ut. Mot slutet av seklet kommer vi att få en fyra till sex grader högre medeltemperatur, fler fall av extrem nederbörd och vattennivån kommer att höjas med mellan 30 till 50 centimeter. Värmeböljor, liknande de vi i dag ser i Sydeuropa, blir allt vanligare. Och i det varmare klimatet trivs bakterier och fästingar bättre, vilket i sin tur ökar risken för borrelia och kan försämra vårt dricksvatten. Och i Stockholm är risken för översvämningar större än på landsbygden.

– Vi har ju mycket hårda ytor som asfalt och vi har hårda ytor i staden och blir det då mycket regn då har det här vattnet inte någonstans att ta vägen och då blir det översvämningar, säger Susanne Aristegui Adolphi.

Vad kan vi då göra för att undvika att Stockholm förvandlas till Nordens Venedig? Länsstyrelsen föreslår ett antal åtgärder. Till exempel ska man minska utsläppen och i Stockholm ska man inte asfaltera alla ytor och inte bygga bostäder precis vid vattendragen eller vid havet. Men Sten Bergström, professor och klimatexpert på SMHI, säger ändå att Stockholm ligger bättre till än andra storstäder i Sverige.

– Framförallt Göteborg skulle jag säga är mest utsatt, säger han. Och det har att göra med att Göteborg är väldigt låglänt, mer exponerat för havet, mindre landhöjning och sen har man ju Göta älv också som trycker på uppifrån.

Sten Bergstöm tycker att klimatfrågan är bortglömd och hoppas att den snarast kommer upp på agendan igen bland världens politiker. Men att vi skulle behöva paddla kanot genom Stockholm för att komma till jobbet är han inte så orolig för.

– Vi tycker nog att med den metodik man nu tillämpat för Mälaren, alltså större luckor vid Slussen och kanske en annan typ av reglering, så tror vi att man klarar Stockholm åtminstone 100 år till. Så att det finns nog en lösning för de kommande 100 åren men sen måste man kanske tänka ut nåt annat. Beror lite på hur det går med utsläpp, förhandlingar och alla sådana saker, säger Sten Bergström, professor och klimatexpert på SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".