Ny studie om utanförskap

Unga riskerar livslång arbetslöshet

3:31 min

Ungdomar och nyanlända invandrare som har svårast att komma in på arbetsmarknaden riskerar att leva i fattigdom livet ut. Det menar forskare bakom antologin "Utanförskap" som presenterades av Institutet för framtidsstudier förra veckan i Rinkeby, en stadsdel med hög arbetslöshet och många nyanlända.

Hatton Mohamod är en av de ungdomar som har jobb.

– Jag är fast anställd på Pizza Hut. Jag trivs där. Det går bra för mig, men jag hoppas att även mina kompisar får jobb, säger han.

Har du många kompisar som är arbetslösa?

– Ja, många, men så är det. Man måste bara söka, jobbet kommer inte till dig. Du måste gå runt och kolla hela tiden.

Inkomstskillnaderna i Sverige har ökat kontinuerligt sedan slutet av 80-talet och sedan den ekonomiska krisen på 90-talet har stora grupper varaktigt stått utanför arbetsmarknaden. De största förlorarna är ungdomar och därefter nyanlända invandrare. Och risken är stor att de fastnar i arbetslöshet och får svårt att försörja sig resten av livet. Det menar Olof Bäckman, en av forskarna bakom den nyutkomna antologin Utanförskap.

Han har tittat på 25-åringar i Stockholms län och deras jobbsituation vid olika tidpunkter i livet. Resultatet visar att de som inte hade någon inkomst vid 25 års ålder löpte tre gånger så stor risk att hamna utanför arbetsmarknaden senare i livet jämfört med de som jobbade eller studerade vid 25 års ålder.

– Ungdomar som hamnar utanför arbete och studier, det som vi ibland brukar kalla "unga utanför", ger långsiktiga konsekvenser på sysselsättning över hela livet. Inte för alla, men det ökar risken för att man ska ha fortsatta problem och man blir känslig vid konjunkturnedgångar. Och det betyder i sin tur att det får verkningar över hela livet, även efter arbetslivet, eftersom pensionen påverkas av hur man har jobbat, säger han.

Så prognosen för unga på arbetsmarknaden ser mörk ut enligt institutet för framtidsstudier. Men hur ser ungdomarna själva på framtiden?

– Jag vet inte vad jag vill jobba med, men jag vill till exempel läsa natur på gymnasiet, och jag vill hjälpa människor som behöver hjälp, säger Olivia Shamon, som skulle kunna tänka sig att bli läkare i framtiden.

– Jag vill bli undersköterska, så jag läser SFI nu och sedan vill jag plugga, säger Alex Esquepagaze.

– Jag håller på att läsa klart några kurser på barn- och fritidprogrammet, så att jag kan börja läsa till lärare på universitetet, säger Sadia Abdul Kadir.

Tror du att du kommer att förverkliga dina drömmar?

– Ja det känns som en ganska stor chans att jag kommer att göra det. Det är svårt och så, men det är bara att kämpa på, säger Olivia Shamon.

– Jag är positiv, alltid positiv, säger Alex Esquepagaze.

– Det hoppas jag om jag inte ändrar mina planer senare i livet, men det vet man ju aldrig, säger Sadia Abdul Kadir.