Regeringen

Webbsatsning mot fördomar

2:02 min

Regeringen lanserar i dag en ny webbsida, där en rad myter och fördomar om invandring och minoritetsgrupper radas upp. Avsikten är att fördomarna ska bemötas med faktauppgifter. Integrationsminister Erik Ullenhag motiverar satsningen med att det skett en dramatisk ökning av antalet rasistiska hemsidor de senaste åren. Särskilt stor är ökningen i sociala medier.

 – Vi ser hur intoleranta krafter i väldigt hög grad använder sig just av nätet som ett effektivt verktyg och i den meningen har det blivit lättare för rent främlingsfientliga budskap att få en större spridning, säger Erik Ullenhag.

En av de myter som tas upp på den nya webbsidan är att det pågår en massinvandring i Sverige och att svenskarna snart kommer att vara i minoritet i sitt eget land. Det bemöts med att Statistiska Centralbyrån (SCB) räknar med att andelen personer som är födda i ett annat land kommer att vara nästintill oförändrad och ligga på 16,5 procent år 2050, jämfört med knappt 15 procent i dag.

Tanken är att webbsatsningen ska förse den som vill delta i invandrings- och intergrationsdebatten med korrekta faktaunderlag. För när det gäller Internet har politikerna hamnat på efterkälken, säger Erik Ullenhag:

– Vi politiker och de politiska partierna har varit för dåliga på att finnas just på nätet. Vi möter människor på torg och arbetsplatser och i valrörelser, fast vi har haft för dålig närvaro på nätet. Det är en ny arena där vi inte riktigt har funnits med.

En annan vanlig missuppfattning är enligt Erik Ullenhag att det finns en tyst majoritet bland svenskarna som är negativa mot invandring.  Statistik visar tvärtom att svenska folket blivit mer positivt inställda till invandring de senaste 20 åren. Men om allt fler är positiva, hur går det ihop med den explosionsartade ökningen av främligsfientliga webbsidor? Har de grupper som är främlingsfientliga blivit mer aggressiva? Erik Ullenhag:

– Det är för tidigt att dra den typen av slutsatser. Vi har tillsatt en utredning, som leds av Bengt Westerberg, om hur vi ska bemöta främligsfientlighet och rasism bredare. Det är  för att vi har för lite kunskap på området. För den som drabbas av rasism och främlingsfientlighet i sin vardag är det ju ingen tröst att vi har mindre främlingsfientlighet än andra länder. Vi måste alltid bemöta det, oavsett åt vilket håll utvecklingen går.

Men är det regeringens uppgift att bedriva den här typen av informationskampanjer? Ja, absolut säger integrationsminister Erik Ullenhag, som anser att det här behövs för att man ska kunna driva sin politik.

 – Jag tycker ju det. Det finns en myt som sprids att invandring och invandringspolitik inte får diskuteras. Jag tycker att det är en tramsig diskussion, det finns få frågor som diskuteras så mycket. Men ska vi lyckas med integrationen-och där har vi stora utmaningar-är en grundläggande förutsättning att Sverige är öppet och tolerant.

Sverigedemokraterna kritiska mot satsningen

Sverigedemokraterna reagerar på regeringens nya webbsida om invandringen. Enligt partiledaren Jimmie Åkesson är uppgifterna grovt vinklade och i många fall vilseledande. SD kommer nu att KU-anmäla saken.

"När regeringen nu påstår att det är en myt att invandringen kostar tiotals miljarder per år är man ute på mycket djupt vatten. Jag vill gå så långt att säga att man ljuger i detta avseende. Regeringens egen utredare Jan Ekberg har tidigare kommit fram till att invandringen kostar 1,5-2 procent av BNP per år. Det motsvarar flera tiotals miljarder kronor.", säger Åkesson i en skriftlig kommentar.

Genom att tala om myter försöker regeringen tysta en viktig debatt och skuldbelägga de människor som vågar yppa någon kritik, hävdar Jimmie Åkesson.

TT

Anna Nell Florén

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista