Privatiserad äldreomsorg ger inte bättre kvalitet

4:02 min

Trots att tanken med att privatisera delar av äldrevården är att det ska leda till bättre kvalitet finns det inget som tyder på att det har blivit så.  Det visar en genomgång av svensk och internationell forskning som Marta Szebehely, professor i socialt arbete vid Stockholms Universitet, har gjort.

– Jag har inte hittat studier som visar att det blir bättre kvalitet av att man konkurrensutsätter äldreomsorgen. Det fanns stora förhoppningar om att det skulle bli billigare och bättre när man införde det. Att det skulle stimulera de offentliga aktörerna, att de skulle utvecklas, och så vidare. Det kan man inte se att det har hänt, säger Marta Szebehely.

1991 ändrades kommunallagen så att också privata företag kunde utföra äldreomsorg, och numera är nästan en femtedel av Sveriges äldreomsorg privatiserad. I Stockholm är det 60 procent av all hemtjänst och nästan 75 procent av äldreboendeplatserna som är privatiserat, och majoriteten drivs av vinstdrivande företag.

Men när kommunallagsreformen genomfördes bestämde man inte samtidigt att det skulle göras uppföljningar av förändringarna, och därför är det brist på kunskap om vad privatiseringen av äldrevården i Sverige egentligen har lett till, vilket Marta Szebehely tycker är anmärkningsvärt.

– Vi skulle behöva följa upp det här bättre, det är helt klart. Det är stora förändringar det handlar om och jag kan ju tycka att man verkligen borde avsätta mer tydliga pengar från statsmakterna för att följa upp konsekvenserna.

Den ansvarige ministern - barn och äldreminister Maria Larsson - håller med om att det finns för lite fakta, även om hon är övertygad om att konkurrensutsättningen leder till bättre kvalitet.

– Vi har väldigt lite kunskap om kvalitet i äldreomsorgen, beroende på att det har funnits så lite av statistik långt tillbaka. Vi försöker förbättra det läget nu, säger Maria Larsson.

Men vissa saker är tydliga i den svenska statistiken. Det är tio procent lägre personaltäthet i privat drivna sjukhem än i offentliga, och det är också fler timanställda på de privata sjukhemmen.

Det här är två väldigt viktiga kvalitetsfaktorer, menar Marta Szebehely. Att det finns tillräckligt med personal är viktigt för att hinna umgås med de äldre och ge dem ömhet. Med fler timanställda blir det också mindre kontinuitet i vården, menar hon. Internationell forskning visar också att låg personaltäthet leder till mer skador i äldrevården.

– Man har set att det är mera liggsår i privat, vinstsyftande, äldreomsorg, än i den icke vinstsyftande, säger Marta Szebehely.

Hälften av all privatiserad äldrevård i Sverige drivs idag av de skandalomsusade vårdföretagen Attendo Care och Carema Care, som båda ägs av internationella riskkapitalbolag. Amerikansk forskning visar att stora vinstdrivande vårdkedjor håller lägre kvalitet, och professor Marta Szebehely tror att det kortsiktigta vinstintresset hos de riskkapitalägda företagen är ett problem.

– Det är klart, de har ett fokus på att under en period öka värdet på verksamheten för att kunna sälja med stor vinst. Och det är det här kortsiktiga vinstfokuset som internationell forskning menar är ett problem för omsorgskvaliteten.

Äldreminister Maria Larsson är mån om att framhålla den valfrihet som de äldre har fått, genom lagen om valfrihetssystem som infördes för två år sedan. Att man själv ska kunna välja vilket företag som ska han hand om ens hemtjänst, eller på vilket äldreboende man ska bo, i de kommuner som infört lagen. Hon menar att man infört valfrihetsreformen för att de äldre vill välja.

– De som får möjligheten, de väljer. Varför ska vi tro att vi som politiker är allra bäst på att bestämma åt den enskilde hur verksamheten ska vara? Och tro att ett kommunalt monopol är det som bäst svarar upp mot enskilda människors önskemål?, säger Maria Larsson.

Men Marta Szebehely säger att allt tyder på att det är väldigt få äldre som till exempel byter utförare av hemtjänst. 2009 var det i genomsnitt fyra procent som gjorde det, och i vart femte fall av dessa så var det för att ett hemtjänstföretag lades ner, så att personen var tvungen att byta.

– Det är en politisk övertygelse att det här är det sättet man har för att det ska bli bättre vård. Det är bara det att jag inte kan se, utifrån den forskning som finns och den kunskap vi har, att det kommer fungera så väl som Maria Larsson hoppas, säger Marta Szebehely.

Ingrid Forsberg

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista