Sveriges ambassad i Syrien fortsatt öppen

1:21 min

Den svenska regeringen har inga planer på att kalla hem Sveriges ambassadör från Syrien, efter den senaste tidens upptrappade våld från den syriska regimens sida. Det säger utrikesdepartementets presschef Anders Jörle.

– Vår ambition är att vår ambassad ska fortsätta att vara bemannad. Att protestera genom att bort ambassadpersonal är inte en svensk linje.

I måndags beslutade USA att av säkerhetsskäl stänga sin ambassad i Syriens huvudstad Damaskus. Flera västländer däribland Storbritannien, Frankrike, Italien och Spanien, har också kallat hem sina ambassadörer för konsultationer, som det heter. En stark diplomatisk markering. Samma sak har flera arabiska länder gjort. Men den svenska ambassaden kommer fortsätta hålla öppet. Anders Jörle igen:

– Uppfattningen är att det är bättre att ambassaden finns på plats i Syrien och genomför sitt uppdrag. Sedan finns det andra vägar att ha uppfattningar och protestera mot våldet som sker i Syrien, och det gör vi också.

Som läget är i Syrien har också ambassadpersonalen en extra viktig funktion att fylla, säger Anders Jörle.

– Väldigt få länder har möjlighet att observera. Det finns till exempel väldigt få journalister som kommer in i Syrien. Och om man då drar bort den diplomatiska personal som finns stationerad där så minskar möjligheten ytterligare att få en egen rapportering om läget i Syrien, säger UD:s presschef Anders Jörle.

Firas Jonblat Anders Ljungberg

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.