Trend mot allt mer färgglad inredning

5:53 min

Mer färg på möbler och inredning är en trend på den stora möbel- och ljusmässan, som arrangeras på Stockholmsmässan denna vecka. Det går ganska bra för svensk möbelindustri, dock har man delvis missat den köpstarka kundkategori som utgörs av svenskar med utländsk bakgrund.

Intresset för inredning, möbler och design har fortsatt att öka. Tv-kanalerna konkurrerar med många program och allt fler färgsprakande inredningsmagasin trängs i tidningshyllorna. "Ljust och fräscht"-trenden sedan flera år, med färger i svart, grått och vitt, bryts nu av med färger som skapar kontraster.

– Jag skulle vilja säga att det är varma färger. Mycket ombonat och mycker rosa, cerise, orange och lila.  Varmt och ombonat ska det vara, säger Eva Abrahamsson på möbelföretaget ABC collection när vi står framför hennes monter på mässan.

Det är många tillverkare som har den färgskalan. Hur kommer det sig att man plötsligt har en trend?

– Ja, säg det. Det börjar väl ofta ute i Europa och sedan sprider det sig. Det hänger bland annat ihop med  att tygtillverkarna, som levererar till oss möbeltillverkare, hade de här färgerna för ett par år sedan. Sedan plockas de upp i möbeltillverkningen.

Eva Abrahamssons företag tillverkar sina möbler i Småland som tillsammanas med många tillverkare i Västergötland utgör stommen i den svenska möbel- och inredningsindustrin. Efter många nedläggningar av företag under 1990-talet sysselsätter branschen i dag runt 14 000 personer. Omkring 70 procent av den svenska möbelproduktionen, värd 16 miljarder kronor, går på export. Största exportland är Norge, som importerar en tredjedel av den svenska produktionen. I Norge är inte minst kontorsmöbler en viktig del.

Svensk och skandinavisk design har rönt stor uppskattning  utomlands och blivit ett begrepp. Och då handlar det inte bara om Ikea. Skandinavisk design förknippas med ljusa träslag och elegant lätthet. Alltjämt lever till exempel den gustavianska stilen från 1700-talet kvar. Den nytillverkas och kan blandas med dagens moderna möbler. Förr var det inte ovanligt med övermöblering i hemmen så att det blev trångt. "Compact living" talas det ofta om i dag och det innebär plats för färre möbler.

– Det blir mindre och mindre boenden, vilket kräver mindre möbler och större flexibilitet. Vi bor mer i städer och vill ha lite mer funktioner. Vi vill kunna ha en låda i soffan som man kan stoppa in leksaker eller annat i. Miljövänliga produkter är också en stark trend. Man vill inte ha in några kemikalier i sitt hem som ställer till problem, säger Cecilia Ask Engström, chef för branschorganisationen Trä- och möbelföretagen.

Länge har det hetat "ljust och fräscht". I dag domineras många vardagsrum av en vinkelsoffa med ett bord och en tv. Det verkar lite sparsmakat. Är det den stil som fortsätter?

– Jag tycker ändå att man ser väldigt mycket färg på den här mässan. I år är väl första gången som det är ganska starka färger på möblerna.

Inte bara grått, vitt och svart?

– Nej, jag tror vi börjar lämna det bakom oss. Vi vill ha in lite mer färger och glädje

Sverige är i dag ett land med någon miljon människor med utländsk bakgrund och därmed också andra synsätt på möbler och inredning. Här har svensk möbelindustri missat möjligheter, menar Cecilia Ask Engström.

– Ja, jag tycker att vi är lite dåliga där faktiskt. Man skulle nog kunna bredda sitt sortiment mer och tillgodose fler smaker och stilar. Vi är lite fega i möbelbutikerna tycker jag faktiskt. Det finns en kundgrupp där som skulle kunna tänka sig att köpa betydligt mer om det fanns, säger hon.

Tillbaka till hur vi bor i dag. I nybyggda hus har man ofta öppna planlösningar där kök och vardagsrum blir en enhet, och det påverkar också inredningen. Köket blir bostadens hjärta.

– Ja, absolut. Ofta är de här utrymmena större nu. Man bygger större kök som ofta sitter ihop med vardagsrummet. Där umgås man. Gör läxor och sitter och jobbar med sin laptop vid köksbordet. Det är där man ofta hamnar när man har fest också. Köket är absolut det viktigaste rummet i hemmet, säger inrednings- och trendexperten Jan Rundgren.

Får man plats med och vågar ha finmöblerna där också?

– Ja, jag tycker man ser en hel del soffor  i stora kök. Kanske inte de allra finaste. Jag tror det är viktigt att anpassa möblerna efter sitt liv. Jag tror inte man köper en finsoffa i dag som man inte vågar sitta i om man inte har ett väldigt fint rum, som man inte använder så mycket.

Det här med öppen planlösning har också fått återverkningar vad gäller själva inredningen?

 - Absolut. Vi ser att matborden har blivit större. Sofforna har blivit större och det är klart att det har med det här att göra. Tallrikarna  har blivit större också. Det går hand i hand alltihop och det måste ha att göra med att vi fått mer svängrum helt enkelt.

Göran Löwing

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.