Svensk och muslimsk identitet på ung konferens

2:40 min

Under påskhelgen arrangerar föreningen Sveriges unga muslimer för 17:e året i rad sin årliga konferens i Kista i Stockholm. Omkring 1 500 unga nordiska muslimer mellan 16 och 25 år väntas samlas i Kistamässan.

Under konferensen samlas unga muslimer från hela Norden för att diskutera och lyssna på föreläsningar på temat identitet som svensk muslim, berättar en av arrangörerna Mohammed Kharraki, från Sveriges unga muslimer.

– Unga muslimer behöver ett forum där de kan träffas socialt och vara i en miljö där det faktiskt är rätt normalt att vara en svensk muslim, säger han.

För det är fortfarande för många en motsättning att vara svensk och muslim och många möter fördomar och rasism i sin vardag, säger Mohammed Kharraki.

– Alltså det är inte så att man blir påhoppad på tunnelbanan direkt, men det finns en struktur och en idé av hur muslimer är som har gått så långt att folk kan gå och rösta för att bli av med muslimerna.

Det är en konferens som växt och de senaste fem åren har man fördubblat sitt deltagarantal, från 800 till nästan 1 500 deltagare och funktionärer förra året, då man fick flytta evenemanget från Åsö gymnasium till Kistamässan.

– Dels är det att vi kommer ut på ett bättre sätt med sociala medier och andra sätt att marknadsföra sig på, men så tror jag också att de muslimska ungdomar som är födda och uppvuxna i Sverige är fler än för 10-15 år sedan.

Dit går man för att lära sig mer om islam, men det är också en social grej. Man går dit för att träffa kompisar, säger Mohammed Kharraki. Att det är en religiös konferens och det kommer att märkas på olika sätt.

– Vi har en bönesal, folk ber, det finns tjejer som har slöja och killar som klär sig på ett sätt som kan uppfattas som muslimskt, med någon typ av mössa och folk går omkring och säger – Salam aleikum! till varandra.

Bara tre av de tretton föreläsarna är kvinnor. Men en föreläsning, som Mohammed Kharraki ser fram emot, kan nog vara provocerande för många tror han. Det är Helena Benaouda från Sveriges muslimska råd och själv konvertit, som ska prata om hedersvåld mot svenskar som konverterat mot islam.

– Det kan vara allt från misshandel till att bli struken från arv, och det finns många som har hemlig adress. Men det är viktigt att det kommer upp, så att man inte uppfattar att problemet bara ligger hos muslimerna, säger Mohammed Kharraki från Sveriges unga muslimer.