Trandans, myggbett och andra vårtecken

3:47 min

Just nu är det kallare än normalt på många ställen i landet, men meteorologiskt sett är det faktiskt vår ända upp över mellersta Norrland. Ett säkert vårtecken i Sverige är när tranorna samlas kring Hornborgasjön, och just nu är de rekordmånga - 26 500. Och till Fältbiologerna har allmänheten rapporterat in vårtecken sedan i början av mars.

Qarin Hellner jobbar som naturguide på Naturum Hornborgasjön, och berättar varför det är en så bra rastplats för tranorna.

– Det ligger geografiskt rätt till när de kommer från Tyskland, så de rastar här när de är på väg till sina häckningsplatser. Och i och med att vi utfordrar dem så har de lärt sig att det finns gott om mat och bra skydd här.

Just nu är det alltså rekordmånga tranor vid Hornborgasjön i Västergötland. Enligt Qarin Hellner beror det troligtvis på att den tidiga värmen gjorde att många fåglar kom tidigare än vanligt, samtidigt som den senaste tidens kyla gjort att många stannat kvar istället för att flyga vidare.

Förutom att tranorna stannar vid Hornborgasjön för att äta upp sig innan de flyger vidare till sina häckningsplatser, så ägnar de sig också åt den speciella "tran-dansen". Det speciella skådespelet är ingen direkt parningsdans, utan ett sätt för fåglarna att stärka banden mellan sig, berättar Qarin Hellner.

– Det ser ganska roligt ut, de hoppar liksom rakt upp och sträcker ut sina vingar och fjädrar. Det ser ut som de skuttar runt kan man säga. De spänner upp vingarna, och de dansar helt enkelt.

På flera håll i landet är det nu temperaturer som ligger under det normala för den här tiden på året, och det har fallit en del snö. Men för bara några veckor sedan uppmättes temperaturer runt 20 grader på flera håll - vilket i sin tur var högre än det normala.

Då var det fortfarande mars, men det vädret skulle ändå passa bra in på begreppet Aprilväder, som SMHI brukar använda.

– Då menar vi att det kan vara mer svängningar speciellt under april månad, att kallare luft kan dra in norr ifrån och kanske ge snöfall även långt ner i söder. Och sen kan det kort därefter vända och bli lite mildare temperaturer, säger meteorologen Alexandra Ohlsson på SMHI.

Enligt SMHI:s meteorologiska definition är det vår när dygnsmedeltemperaturen har gått över noll grader, sju dagar i följd.

– Det har vi haft faktiskt, på flera håll i landet. Den meteorologiska våren har klättrat upp nästan ända upp över mellersta Norrland redan. Den är ganska tidigt, speciellt upp över Norrland, säger Alexandra Ohlsson.

Ett annat sätt att kolla hur långt våren har nått är att gå in på Fältbiologernas hemsida och titta på deras Vårteckenrapportering. Sedan många år tillbaka har allmänheten kunnat rapportera sina vårtecken-spaningar, tidigare via en telefonsvarare, men nu även via hemsidan, där man prickar in på Sverigekartan vad man sett och var.

– Det är allt möjligt som rapporteras. Starar, vitsippor, de vanliga vårtecknena... Och så är det lite igelkottar och citronfjärilar. Och så hade vi ett myggbett i början av mars, det var lite roligt, säger Sara Vikström Olsson, vice ordförande för Fältbiologerna.

Sara Vikström Olsson säger att förutom att det är roligt att leta efter vårtecken kan spaningarna också vara användbara för framtida forskning om till exempel klimatförändringar. Men framför allt, säger hon, är det ett roligt sätt att upptäcka naturen och möta våren.

– Det är så himla kul när man går in på sidan och ser hur många vårtecken som har kommit över hela Sverige, när man verkligen känner att våren är på väg. Man får upp ett litet extra öga för naturen när man börjar leta efter vårtecknen, det är verkligen ett roligt sätt att upptäcka naturen. Våren är ju det bästa vi har här i Sverige, säger Sara Vikström Olsson, vice vd på Fältbiologerna.