Hård kritik mot eritreanskt internationellt möte

3:26 min

Skarp kritik riktas mot att en regeringsvänlig eritreansk ungdomsorganisation håller en stor konferens i Sverige i påskhelgen. Den svensk-eritreanske riksdagsledamoten Arhe Hamednaca (S), menar att konferensen stödjer en diktatur.

På konferensen deltar en av den enväldige presidenten Isaias Afwerkis närmaste män, Yemane Gebreab. Riksdagsledamoten Arhe Hamednaca (S) är mycket kritisk till konferensen.

– Den här regimen är en farlig regim. Det är en diktatur som hjärntvättar ungdomar runt om i världen med destruktiva odemokratiska metoder. Jag tycker att de inte har någonting här att göra. De får inte utnyttja våra mötes- och yttrandefrihet, det tror de inte på själva. Enligt FN:s säkerhetsråds resolution är det en regim som stödjer terrornätverk med koppling till al-Qaida som till exempel al-Shabaab. Det är en regim som finansierar och tränar sådana grupper. Den här är en farlig regim som finns i Afrikas horn, säger Arhe Hamednaca.

Ungdomsorganisationen Young People's Front for Democracy and Justice (YPFDJ) samlar i helgen 800 exileritreaner från hela världen till en internationell konferens i Sverige.

Bland annat för att samordna kampanjer till stöd för den eritreanska regeringen, som enligt FN håller tusentals politiska fångar. Bland annat den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som i drygt tio år suttit fängslad utan rättegång.

Svenska UD konstaterar att det råder mötesfrihet i Sverige, och att den gör det möjligt att träffa företrädare för den eritreanska regimen för samtal. Något som Arhe Hamednaca tycker är meningslöst.

– Personligen tror jag inte på de här samtalen. Utrikesdepartamentet är gisslan av den så kallade tysta diplomatin som är tandlös, som inte har gett resultat. Dawit Isaak har suttit i tio år i fängelse. Jag tror inte att det kommer att leda till någonting. Det är en diplomatisk show för att bara säga att "vi har gjort någonting", men jag tror inte det kommer att leda till någonting.

Arhe Hamednaca säger att hans uttalanden är personliga och inte i egenskap av riksdagsledamot. Han har varit förföljd av YPFDJ med post och på organisationens hemsida, säger han.

– Ja, de har skrivit mycket skit om mig också på deras hemsida för att jag har lyft upp och debatterat i riksdagen om att eritreanska ambassaden i Stockholm tvingar exileritreaner att betala två procent extra i skatt. Det har kommit hot mot mig, men jag vill inte berätta om detaljer, säger han.

Det är hemligt var konferensen ska äga rum. Ungdomsorganisationen hyrde nattklubben Berns i Stockholm till sin avslutningsfest, men sedan kom Berns och föreningen överens om att ställa in det hela. Enligt en annons på en regimtrogen sajt ska YPFDJ också arrangera en konsert på Husby träff i norra Stockholm, som drivs av Svenska Röda korset.