Svårt för Saabs metallarbetare att hitta nytt jobb

2:22 min

Att Saab gick i konkurs innebar att många blev utan arbete - i en region som redan är drabbad av hög arbetslöshet. Men situationen ser olika ut beroende på vad man arbetade med på Saab. Bland ingenjörerna är det betydligt fler som fått nytt jobb än bland de metallarbetare som arbetade med att bygga bilarna.

– I dagsläget är det så att utav ingenjörerna och teknikerna så är det cirka 50 procent som idag är ute i jobb, medan det bland metallarbetarna är cirka tio procent, säger Eva Lindh Pernheim, marknadschef på Arbetsförmedlingen för området nordvästra Götaland.

– Men då vill jag också lägga till att just nu så rör det otroligt på sig. På Arbetsförmedlingen Industri i trestads-området där de flesta som jobbade på Saab bor, så är det ungefär 20 per dag som går ut i arbete.

Knappt 1400 metallarbetare arbetade på Saab, och Leif Håkansson som är ombudsman på IF Metall i Norra Älvsborg gör uppskattningen att det är cirka 200 av dem som nu har fått nytt jobb.

– Flera av dem har fått jobb på Volvo i Göteborg, både direkt men framför allt genom bemanningsföretag. Men vi hade hoppats att fler skulle ha fått jobb snabbare, säger Leif Håkansson.

Arbetsförmedlingen i Trollhättan gör flera riktade insatser för de före detta Saab-inställda, bland annat handlar det om utbildningsinformation och speciella rekryteringsaktiviteter, säger Eva Lindh Pernheim på Arbetsförmedlingen. Men samtidigt händer det här i en region som hade hög arbetslöshet redan innan Saab gick i konkurs.

– Vi har mycket rekryteringsaktiviteter, kontaktar arbetsgivare och jobbar oerhört nära dem. De här personerna som är "ny-arbetslösa", de har mycket erfarenhet och mycket kompetens med sig. Men vi jobbar också oerhört mycket med de personer som redan var arbetslösa innan, för det här är ju ett område som hade hög arbetslöshet redan sedan innan, säger Eva Lindh Pernheim.

Trots att många metallarbetare fortfarande går utan jobb säger Leif Håkansson, ombudsman på IF Metall i Norra Älvsborg, att stämningen inte är uppgiven. Det finns till och med fortfarande en viss tro på att Saab ska kunna leva vidare på något sätt.

– Än så länge är det ingen uppgiven stämning men det är klart att det bygger väldigt mycket på att många fortfarande tror att Saab på ett eller annat sätt kommer att komma igång med produktion igen. Det finns fortfarande en tro och ett hopp på det, och därför är det ingen uppgiven stämning ännu, utan det finns ganska mycket framtidstro, säger Leif Håkansson.