Supportrar svagt positiva till huliganutredning

1:24 min

Svenska fotbollssupporterunionen är kritisk till införandet av en separatlagstiftning om fotboll, men tycker att de förslag som idag framförs av regeringens samordnare mot huliganism, ändå är bättre än flera tidigare förslag.

Björn Eriksson, regeringens samordnare mot huliganism, presenterade på onsdagen ett delbetänkande i sin utredning, som ska vara klar i mars nästa år. Där föreslår han att man ska införa ett nationellt register över avstängda huliganer, och dessutom förbjuda dem att komma närmare en sportarena än några hundra meter.

– Man kan väl säga att de är bättre än många alternativ som har förts fram, utan att vi kanske på rak arm gillar dem, säger Victor Capel, ordförande för Svenska Fotbollssupporterunionen.

– Att det skulle bli någon form av utökad tillträdesförbud har vi nog varit på det klara med länge, och det är väl kanske den bästa vägen att gå.

Victor Capel på Svenska Fotbollssupporterunionen tror att ett register över avstängda huliganer kan vara nödvändigt för att kunna tillämpa den lag om avstängning från idrottsarrangemang som finns - men är samtidigt av åsikten att register ska användas med största försiktighet.

– Det man ska tänka på är att bara för att man är avstängd i sådana här ärenden så betyder det inte att man är dömd. Det är ganska känsligt att föra integritetskränkande register över människor som inte är dömda för brott. Så det måste skötas väldigt, väldigt snyggt.

Victor Capels bild är att fotbollshuliganism inte är ett så stort problem som det målas upp som. Och även om han tycker att förslagen i delbetänkandet är acceptabla, så är han i grunden kritisk mot att det nu införs en separat lagstiftning för fotbollen.

– Det är fortfarande säkrare att gå på fotboll än på Hultsfredsfestivalen, eller på krogen en lördag kväll. Du löper mycket mycket större risk att bli utsatt för brott på någon av de två platserna än om du går på fotboll. Men ändå har vi en separat lagstiftning för fotbollen. Det är nog snarare det som är grundfrågan än om förslagen är bra eller dåliga, säger Victor Capel, ordförande för Svenska Fotbollssupporterunionen.