Ungdomarna i Husby springer mot flera mål

5:32 min

Under tio veckor ska en grupp ungdomar i 15-årsåldern i Husby i nordvästra Stockholm träna i programmet Löparakademin. De får lära sig att sätta upp och nå sina personliga mål med hjälp av träning och långdistanslöpning, för att i slutändan höja sina betyg i skolan. SR Internationals reporter följde ett träningspass.

Målet är att ungdomarna i Husby ska springa tio kilometer. Den första löparperioden startade i mars och de har sprungit på olika platser, bland annat på Norra Djurgården, Skärholmsloppet och i Kista. Löpningen kommer att fortsätta ända fram till september. Kia Turam är en ung tränare som är volontär i Löparakademin.

– Målet med det här är att försöka hjälpa ungdomarna att använda träningen som ett redskap i deras vardag, att planera olika mål i livet och hjälpa dem att nå sina mål, säger han.

Enligt Kia Turam, är Löparakademin inte bara träning för att tävla, det är också en metod för att lära sig hur man disponerar sin tid på rätt sätt.

– Vi har haft olika workshops som har representerat att ha delmål och mål i livet. Och träning är som allt annat man gör i vardagen, det gäller att man har struktur på den. Man måste planera sin tid, och det måste man göra även i skolan; hur mycket man ska plugga, när man ska plugga, var ska man plugga. Så det gäller att lära dem hur man ska nå sina mål genom att disponera tiden på rätt sätt, säger Kia Turam.

Ali Haydar, 15 år, är en av ungdomarna som deltar i träningen, han beskriver vad de gör.

– Det är en grupp som har träning två gånger i veckan, och vi löper 5 kilometer varje träning, eller gör något att annat och springer runt. En gång i veckan har vi möten som ska hjälpa oss att plugga och där vi pratar om hur det går med skolan, och hur man ska försöka göra läxorna bättre och så där, säger Ali Haydar.

Bland ungdomarna i Löparakademin finns flera tjejer. 16-åriga Bana Bista är en av dem.

– Det är en grupp födda -96, vi är alla från 164-området här, som löper tillsammans. Och det inte bara löpning, utan vi lära oss att sätta upp personliga mål.

Vad är ditt mål?

– Träna seriöst och höja betygen i skolan, säger Bana Bista.

Ungdomarna som deltar i Löparakademin tränar onsdagar och söndagar. Samia Abdulrahman, 16 år, har aldrig tränat med en grupp utanför skolan. Hon tycker det är jobbigt att ge sig ut och löpträna direkt efter en lång dag vid skolbänken.

– Ibland känns det jobbigt, eftersom man måste gå hem direkt och hem äta och så. Så man hinner inte göra mycket, därför jag gillar söndagar bättre, säger hon. 

Tränarna arbetar för att ge eleverna motivation, för att miljö och sammanhang ska stimulera dem till att vilja träna. Tiden går snabbt och klockan är snart åtta. Sista delen av träningen är viktigast. Ungdomarna klär sig som proffsiga atleter. De är trötta och svettiga efter flera varv i skogen mellan Husby och Akalla. Några hade svårt att orka hela sträckan, några började fuska. De ska springa fort tio gånger upp och ner för backar mellan granar och ekar. Tränarna fortsätter att pressa ungdomarna och skriker högt för att de ska springa snabbare i de branta backarna.

Samia Abdulrahman 16 år, och Sabrin Hamun 15 år två tjejer som inte ger sig, utan till och med tycker att det är kul att fortsätta springa, trots att det både gör ont i benmusklerna och är rätt jobbigt.

– Det är jobbigt och gör ont, säger Samia och Sabrin.

– Det är jobbigt, men man är ändå glad att man gjort det. Det här är inget jag skulle gjort för en månad sedan.

Är det roligt?

– Ja, det är kul.

Tror du att kommer klara tio kilometer?

– Ja, jag är 100 procent säker att kunna köra det, säger Samia.

– Jag tror att kommer att klara det, nu med de här träningarna, säger Sabrin.

Ska du ta guldet?

– Ja, nästan, säger hon.

Löparakademin är en ideell organisation som jobbar med ungdomar i Stockholms miljonprogramsområden. Det är ett program som lär ungdomarna att med hjälp av träning organisera sin tid, höja sina betyg och ge möjligheten för ungdomarna att lära känna varandra. Ett plus för integrationen, säger Kia Turam, en av volontärtränarna.

– Jag tror att det är bra att det är en blandning av olika bakgrunder i varje sport man gör. Det är mer än bara sport, det här ska leda till att de förbättrar sina betyg, och hjälpa dem att sätta upp sina mål, och det är bra att lära sig känna varandra. För att bli en bättre person, så måste du kunna förstå den andra personens bakgrund, och socialisera dig med andra. Jag tror att det här är en bra chans för dem, och för integrationen i allmänhet, att man blandar sig med människor med annan kultur och annat språk för att lära känna varandra bättre. Och jag tror att det kan hjälpa dem att lära känna sig själva bättre också, säger han.

Kia Turam menar att programmet också ger möjligheter att upptäcka nya talanger.

– Det finns många som är väldigt atletiska. Speciellt tjejerna, det är kul att se att många tjejer är med i år, och jag tror att tjejerna har bra chans faktiskt att få bra tider, säger tränaren i Löparakademin Kia Turam.