Svenska trädgårdsodlare allt mer självförsörjande

3:37 min

Växter som är vackra, doftande och samtidigt ätbara. Det är trädgårdtrenden denna vår, säger Anders Kjellson, som är landskapsingenjör och driver en plantskola, på plats på en stor trädgårdsmässa som pågår i Stockholm över helgen.

– Ja, det allra hetaste och mest spännande inom trädgårdsbranschen och trädgårdstrender just nu är det ätbara -på många olika sätt. Vi har sett att det har kommit under ett par år men nu börjar det verkligen befästas och folk vågar satsa lite mer. Man flörtar med självförsörjning och vill prova fler saker och går över även på buskar och träd som har blommor och som man kan äta eller bär som är fina och så där. Så ätbart är den stora trenden.

Och den här trenden - multifunktionalismen - märks på den stora trädgårdsmässan som äger rum på Stockholmsmässsan under den här helgen. En del utställare är helt inriktade på odling av ätbara växter.

Men parallellt med den trenden växer en annan - att låta det vilda ta över i  trädgården, säger Anders Kjellson. Även riktiga djur i trädgården - som höns till exempel - är mer närvarande än förr. De ger gödsel, umgänge och kanske även mat.

Att det odlas mycket i Sverige är ett välkänt faktum. 2,6 miljoner trädgårdar kan landet skryta med, och två tredjedelar av hela Sveriges befolkning odlar, säger Lise -Lotte Björkman som är trädgårdsrådgivare från Riksförbundet Svensk Trädgård. Hon har gjort en utredning om omfattningen av fritidsodlingen och blivit överraskad av kvantiteten.

– Vad vi tar till vara och konsumerar från våra trädgårdar är ungefär 130 tusen ton. Så det är stora mängder. Och skulle vi odla maximalt på de ytorna som vi redan idag odlar på och kanske odlar lite effektivare och verkligen tar till vara 700 tusen ton så det finns potentialer och det tycker jag både värmer och förvånar på något vis.

Den totala trädgårdsarealen i landet uppskattas till 320 000 hektar. Där tar blommorna sin självklara plats, men förutom dem - vad planterar vi i Sverige mest av?

– Det är kryddor som de allra flesta har. Vinbär och rabarber är sådana typiska fridtidsodlargrödor som ju finns i de flesta trädgårdar.

Men vi odlar inte bara inom trädgården. Anders Kjellson som bland annat följer utvecklingen för tidningen Allt om trädgård säger att en av de nya trenderna som är här för att stanna är stadsodling.

– Den är en helt ny generation av de sena 70- och 80-talisterna som kommer igång och börjar odla och som inte har de där hämningarna som kanske andra har och som tänker att man måste ha ett trädgårdsland utan man går ut och planterar i en park eller vid en lekplats och tar mark i anspråk för att få ut sin odlarkraft och delar odlingen med varandra.

Vi odlar även mer och mer inomhus. En bubblare är techno-gardening som redan är stor i USA. Man odlar utan jord - med hjälp av näringslösning och ibland även med artificiellt ljus och odlar sin sallad och basilika samtidigt som man får en vacker prydnadsvägg i huset. Fräsht , närodlat och ekonomiskt.

Och på tal om det: efter många år av ekonomisk oro längtar många efter mer långsiktighet, och även det återspeglas i vår odling.

– Vi vill ha något som vi vet att det kommer att finnas kvar. Så vi planterar mer träd och vill vara där och sköta det. Få den tryggheten av att veta att vi har ett projekt som tar kanske 7 eller 8 år innan det verkligen är färdigt. Det är processen som är det viktiga … och att njuta, äger Anders Kjellson, landskapsingenjör som också driver en egen plantskola.

Mässan "Nordiska trädgårdar" pågår på Stockholmsmässan till och med söndag den 15 april. 60.000  besökare förväntas komma dit.