Kritik mot regeringens bostadsrättsförslag

2:13 min

Intresseorganisationen Bostadsrätterna är kritisk till att regeringen vill ta bort möjligheten för bostadsrättsföreningar att neka innehavare som vill hyra ut sina lägenheter. De menar att det kan bli problem om för många av medlemmarna inte själva bor i lägenheterna.

Att ta bort hyresrättsföreningars möjlighetet att stoppa en uthyrning är en av förändringarna som regeringen föreslår i sin ekonomiska vårproposition. Syftet är att göra det lättare att hyra bostadsrätter i andra hand, och därmed öka rörelsen på bostadsmarknaden. Idag är det så att bostadsrättsföreningens styrelse måste ge sitt medgivande för att man ska få hyra ut lägenheten.

Men organisationen Bostadsrätterna menar att det är viktigt att slå vakt om bostadsrättsföreningen som idé - att lägenhetsinnehavarna äger och förvaltar huset tillsammans.

– Det handlar om att föreningen vill ha möjlighet att veta vad som händer i huset. Veta vilka som springer i trapphuset, och se till så att man inte får ett "lägenhetshotell" i huset, säger Mats Lindbäck, informationschef på Bostadsrätterna.

– Idén är att vi jobbar gemensamt för att få ett bra och billigt boende. Och ska man ha ansvar måste man också ha makt för att kunna leva upp till det här ansvaret att ta hand om huset.

En annan förändring som regeringen föreslår är att bostadsrättsinnehavaren ska få ta ut en hyra som består av månadsavgiften plus de räntekostnader man har för stora lån. Om bostadsrättsinnehavaren som hyr ut skulle sakna lån kan en schablonberäkning tillämpas. I dagsläget är det så att hyran ska vara en så kallad brukshyra, det vill säga en hyra i samma nivå som liknande hyreslägenheter i allmännyttiga bostadsföretag har.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger till Ekot att han tror att deras nya förslag kommer få effekt på utbudet av bostadsrättslägenheter som hyrs ut i andra hand, eftersom många i dag inte får ta betalt för sina faktiska räntekostnader när de hyr ut i andra hand.

Intresseorganisationen Bostadsrätterna är positiva till detta förslag, eftersom de tror på att det är bättre att ge "morötter" än "piskor" för att få bostadsrättsinnehavare att hyra ut de lägenheter de inte använder.

– Om man gör det möjligt att ta ut sina kostnader, och inte förlorar på att hyra ut i andrahand, då tror jag att man har kommit en bra bit på vägen för att uppnå det där målet som regeringen är ute efter, och som vi ställer upp bakom. En ekonomisk morot, den uppskattas för det mesta, säger Mats Lindbäck.

En annan åtgärd som organisationen Bostadsrätterna gärna skulle se är att bostadsrättsföreningen kan få betalt för det extra arbete som en andrahandsuthyrning innebär.

– Idag så innebär ju en andrahandsuthyrning egentligen bara ett ökat besvär för föreningen. Men om man får möjligheten att ta ut en lite högre avgift av den som hyr ut i andrahand så kommer det säkert att underlätta, säger Mats Lindbäck.