1 av 5
I Gällivare började Ali Rezaie att boxas. Redan efter ett halvår blev han uttagen till landslaget. Foto: Kavoos Akhtari/Sveriges Radio.
2 av 5
Boxningstalangen Ali Rezaie tränar i Narva Boxningsklubb i Stockholm. Foto: Kavoos Akhtari/Sveriges Radio.
3 av 5
Ali Rezaie kom till Sverige från det krigshärjade Afghanistan för tre år sedan. Foto: Kavoos Akhtari/Sveriges Radio.
4 av 5
Men han kan inte delta i några internationella tävlingar eftersom att han saknar svenskt pass. Foto: Kavoos Akhtari/Sveriges Radio.
5 av 5
Ali Rezaies tränare är rädd att han ska tappa motivationen att träna eftersom han inte får tävla internationellt. Foto: Kavoos Akhtari/Sveriges Radio.

Talang utan medborgarskap missar OS och VM

"Jag vill delta i OS och bli proffs"
3:16 min

Klivet från att vara talang till att bli en idrottare inom världseliten är ibland långt. För många unga talanger, blir drömmen om att bli världsmästare aldrig verklighet. Det finns många hinder på vägen. För 17-årige Ali Rezaie är hindret att han saknar id-handlingar och svenskt medborgarskap.

Ali Rezaie måste vänta fem år till innan han kan bli svensk medborgare. Under tiden får han inte delta i internationella tävlingar. Vi åkte till Narva Boxningsklubb i Stockholm för att träffa honom.

Klubblokalen är lik alla andra boxningslokaler; ett trångt källarrum med en vit ring i mitten. Det är full aktivitet här och det luktar svett. På väggarna hänger tavlor med bilder av stora profiler inom boxningen. Det är träningsdags och medlemmar av seniorlaget värmer upp.

Ali Rezaie hoppar runt i ringen och de andra följer honom med blicken från golvet runt ringen. Det syns att han är en av klubbens viktigaste boxare. Tränaren uppmanar de andra att titta på Ali, och följa hans rörelser och det tar en timme innan Ali hinner att prata med mig en kort stund och flåsande säger att det är lätt träning idag.

–  Vi hade match i går, så i dag blir det återhämtning, säger han.

Ali Rezaie kom till Sverige från det krigshärjade Afghanistan för tre år sedan. Han saknade identitetshandlingar och hamnade i Gällivare. Där började han träna boxning.

– Jag ville träna kung fu eller thaiboxning, men där fanns bara en boxningsklubb så jag började träna där, säger Ali Rezaie.

Han visade sig vara en talang och inom sex månader blev han uttagen till landslaget. Men han kan inte delta i några internationella tävlingar därför att han saknar svenskt pass.

– De har sagt att jag måste ha bott i Sverige i åtta år innan jag får bli medborgare, då kan jag inte delta i VM eller EM, säger han.

Dilemmat är att för att Ali Rezaie ska få medborgarskap snabbare måste han ha internationella meriter inom idrotten, och för att få internationella meriter eller medaljer krävs det tävlingar som han inte kan delta på grund av att han inte är svensk medborgare än. När jag frågar Ali om hans drömmar, tittar han på bilderna av de stora stjärnorna som hänger på väggarna och säger:

– Jag vill delta i OS och bli proffs. Jag vill bli någon inom idrotten.

Ali Rezaie är bara 17 år gammal, men om han måste vänta fem år till på att få sitt medborgarskap, så finns risken att karriären redan är över och att han tappar motivationen att träna hårt säger hans coach. Men Ali är ändå nöjd med sin satsning på idrott.

– Om jag inte satsade på det här hade jag bara gått skolan, och som alla andra ungdomar, supit bort min tid, säger Ali Rezaie.

Han ursäktar sig och springer tillbaka till ringen och träningen. Tränaren uppmanar alla att röra på sig, inte stå stilla och ha fokus på det de gör. Ali följer coachens order, han tänker inte att stå still.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".