Förskoleläraren Mary-Ann Widinghoff Foto: Anton Dyrssen/Sveriges Radio

Stor brist på förskolelärare – trots förnyelse

"Det har förändrats jättemycket"
3:17 min

Det råder stor brist på förskolelärare. Trots att yrket genomgått stora förändringar, med större fokus på lärande, är det få som söker sig till yrket och bilden av förskoleläraren som barnpassare lever kvar. En bild som stämmer dåligt överens med verkligheten, menar Mary-Ann Widinghoff.

– Det här är flyta-funka. Det är vatten och olja, så får barnen släppa ner olika saker och se var i vattnet hamnar det man har släppt ner. Så kan man prata om densitet, säger Mary-Ann Widinghoff som är förskolelärare i Stockholmsområdet.

Det hon beskriver är en glasvas med skiktade vätskor i, och i de olika lagren flyter olika saker. En kork på ytan och en ljusstump någonstans i mitten. Mary-Ann står vid sin monter på förskolemässan i Stockholm. Det är andra gånen som mässan arrangeras, och intresset är stort. Kanske är det ett tecken på en yrkesgrupp som börjar få större självförtroende.

På mässan pratas det mycket om kvalitet och lärande. Hur man ska introducera skolans teori genom lek, redan i förskolan. För det är mycket som har hänt i förskolan sedan läroplanen infördes 1998 och än mer sedan den reviderades 2010. Nu ses förskolan alltmer som en del i en längre utbildning och som en förberedelse till grundskolan.

– Det har förändrats jättemycket. Förr så var det mer att man skapade en miljö där barnen kunde leka, men också visst lärande. Nu har det blivit mer fokus på lärande. Men vi försöker hålla kvar vid att det ska var lek-lärande, att barnen får uppleva själv och uppleva och laborera och komma på egna lösningar, säger Mary-Ann.

Men samtidigt som förskolelärare är ett yrke som genomgått stora förändringar lever den gamla bilden av förskolan som barnpassning kvar. Något som Mary-Ann märker av i det dagliga arbetet.

– Väldigt många föräldrar som kommer till oss förväntar sig omvårdnad. Men med tiden upptäcker de att barnen också får lära sig saker. Föräldrar brukar vara jätteförvånade över allt som barnen har lärt sig och allt de får vara med om, säger hon. 

Kanske är det just därför som många drar sig för att söka sig till yrket, något som blir ett allt större problem. Fram till 2020 spår Lärarförbunet att det kommer behövas 29 000 nya förskolelärare. Ett mål man tror att det kommer var svårt att möta. Och på Lärarförbundet menar man att det är lönerna som avskräcker människor från att söka sig till den tre och ett halvt-åriga utbildningen. Trots att lönerna på flera håll har höjts rejält så ligger medellönen på knappt 24 000.

Men det finns de som tror att förändrade förutsättningar för yrkeskåren är på gång. Anna Almfeldt jobbar med rekrytering och bemanning. Något som blivit allt vanligare inom förskolebranschen. Hon tror trots allt att yrkesgruppen går en ljusnade framtid till mötes och ser samtidigt ett ökande intresse för utbildningen.

– Nu ska man ju inte spå i framtiden, men det ser ut som att det blir en ljusare framtid för förskolelärare. Det har kommit en ny utbildning som sägs ha ökat trycket av ansökningar, säger hon.

Men hon tycker att om lönerna ska upp måste lärarna bli bättre på att inse sitt eget värde och kräva det.

– Det är ju lite upp till dem själva att ställa de kraven. Generellt tror jag att när det utbildas fler lärare och att man är mer benägen att byta arbetsplats så kan du ju också höja din egen lön på ett annat sätt, än om du stannar på samma arbetsplats i 20-25 år. Då hamnar du ju efter i löneutvecklingen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".