Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
STOCKHOLM

Få konkreta lösningar i kvinnofridsprogram

"Ett av de absolut tunnaste dokument jag sett"
2:08 min

Nu ska Stockholm ta itu med våldet mot kvinnor. Genom ett nytt kvinnofridsprogram vill man kartlägga och på sikt helt få bort det våld som kvinnor utsätts för i nära relationer. Men förslaget möter kritik, bland annat för att innehålla för få konkreta lösningar.

Socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) som står bakom förslaget, menar att tanken är att de konkreta lösningarna skall komma från verksamheten.

– Vi kan beskriva hur många insatser som helst, men det är inte det som är det viktiga utan faktiskt vad vi ska sträva mot. Och det är ju att allt färre ska leva i relationer med våld. Och att vi ska få fler förövare att inte använda våld i sina familjer. Förväntar man sig ett tjockt dokument om vilka insatser som ska ges då kommer man bli besviken.

Med programmet sätter Stockholm upp en nollvision för våld mot kvinnor. Målet är dels att få stopp på det våld som kvinnor utsätts för i nära relationer, men också att hjälpa barn som lever i hem där våld förekommer och de erbjuda vård för de män som utövar våldet. Men rapporten får alltså kritik, bland andra av oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S) som tycker att tanken med programmet är god, men att det saknas lösningar.

– Jag tycker helt enkelt att det är alldeles för tunt och alldeles för generellt hållet. Det är inte knutet till några mätbara mål och det är inte knutet till några som helst åtgärder eller pengar. Det ett av de absolut tunnaste dokument jag sett under min tid i Stockholmspolitiken, tyvärr, säger Roger Mogert.

– Det finns ju ganska mycket saker och många verksamheter som behöver mer pengar. Det gäller enskilda boenden, det gäller kvinnoteamet på socialstyrelsen som jobbar med särskilt utsatta kvinnor.

På Sveriges Kvinno- och Tjejjourers riksförbund, SKR, välkomnar man programmet och tror att det kommer att hjälpa, men saknar framförallt förebyggande insatser. Samtidigt menar man att den vård av förövarna som programmet föreslår ofta visat sig ha dåliga resultat.

Socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) avfärdar kritiken med få konkreta förslag med att mer specifika riktlinjer kommer att komma längre fram, allra senast 2014. Samtidigt säger hon att politiken bör akta sig för att fastställa exakt vad som bör göras inom ett visst område

– Man är van vi att politiker ofta beskriver vilka insatser ska göras hur ska vi gör det. Men när jag lyssnar till de medarbetare som jobbar med våld i nära relationer så säger de att "beskriv vad vi ska uppnå så avgör vi hur vi ska uppnå målen", säger socialborgarrådet Anna König Jerlmyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".