1 av 5
"Den här utställningen handlar om den viktigaste personen i mitt liv, min mamma, Sara Bayati", säger fotografen Danesh Saroee. Foto: Zinat Hashemi/Sveriges Radio.
2 av 5
Sara Bayati kom till Sverige från Iran för att ge sina söner ett bättre liv. Foto: Zinat Hashemi/Sveriges Radio.
3 av 5
Utställningen handlar om den ensamhet man kan känna när man kommer till ett nytt land. Foto: Zinat Hashemi/Sveriges Radio.
4 av 5
Foto: Zinat Hashemi/Sveriges Radio.
5 av 5
Fotografen Danesh Saroee. Foto: Zinat Hashemi/Sveriges Radio.

Fotografier av ensamhet

"Hon kom för vår skull"
1:50 min

På Sigtuna museum pågår just nu en fotoutställning om ensamhet. Med sina bilder vill fotografen Danesh Saroee berättar om sin mamma som kom till Sverige för sina söners skull, om den ensamhet hon upplevde och den skuld han själv känner för att inte ha umgåtts nog med henne.

– Jag tycker att det är fantastiska bilder. Som speglar den här kvinna som kommit från en annan kultur hit till Sverige, och det är avbildat med en sådan kärlek också, säger Marianne Schale som är en av dem som har kommit för att titta på utställningen.

Tillsammans med Marianne Schale har Gunnar Larsson kommit.

– Det speglar ju faktiskt den ensamhet som en människa kan råka in i när man kommit till ett nytt land. Och de närstående kanske har fullt upp med andra saker, så man får klara sig själv, säger han.

Det Marianne och Gunnar beskriver tycks gå väl ihop med vad fotografen, Danesh Saroee, själv tänkt. Att skildra hur det kan vara att komma till en ny kultur.

– Jag skulle på det här viset vilja visa ensamheten som man i ett samhälle kan känna när man kommer från andra länder. Just i det här fallet min mamma som kom från Iran, hon var analfabet, och hon kom för vår skull. För min och min brors skull, säger han.

Den uppoffringen hon gjorde, menar Danesh Saroee, kan ge honom en känsla av skuld.

– Jag borde ha lagt mer tid och mer energi för umgås mer med min mamma. Det är någonting många glömmer väldigt lätt. De tar för givet att mamma existerar för evigt, men så är det inte. De försvinner väldigt snabbt, säger han.

Utställningen Ensamhet kan man se på Sigtuna museum fram till och med den 20 maj.

– Man reflekterar när man ser de här bilderna. Väldigt fint! Egentligen är vi väl alla ensamma innerst inne och vi gör så gott vi kan för att inte vara ensamma, säger Gunnar Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".