Alf Svensson talar. Foto Bertil Ericson / SCANPIX.

Alf Svensson (KD) vill se tuffare tag mot Ukraina

"Vi borde tala med en högre röst"
3:07 min

Trycket ökar nu på Ukraina, efter att Tysklands regering hotat med att bojkotta fotbolls-EM som hålls i landet i sommar om inte den tidigare premiärministern Julia Tymosjenko släpps ur fängelset. Men i Sverige har det varit nästan tyst i debatten om Ukraina, och det berklagar EU-parlamentarikern Alf Svensson från Kristdemokraterna. Han tycker att Sverige borde följa Tysklands hårda linje mot Ukraina.

– Ja, jag tycker att det är för tyst. Jag tycker vi har Ukraina så nära så vi borde tala med en högre röst. Det finns så mycket som bör ut för när det gäller Ukrania, så det duger inte att Sverige och andra nationer är så tysta. Men jag tycker ju nog att utrikesförvaltningen i Sverige med kraft talar om att det är helt otillständigt att döma människor politisk och att inte ens låta läkare få bedöma Julia Timosjenskos sjukdomsbild, säger Alf Svensson.

Det tyska utspelet skedde efter att Julia Timosjenko inlett en hungerstrjek, i protest mot att hon enligt egen utsago blivit slagen av fängelsevakter i sin cell. Det är där hon just nu avtjänar ett sjuårigt fängelsestraff för maktmissbruk.

Om inte Tymosjenko släpps innan fotbolls-EM startar om sex veckor kommer tyska ministrar att bojkotta de matcher som äger rum i Ukraina, skrev den tyska tidningen Spiegel Online. Och även den tyske presidenten Joachim Gauck har bestämt sig för att avstå från resan till Ukraina om inte ett frigivande kommer till stånd.

Och Alf Svensson gillar Joachim Gaucks starka markering:

--Ja, jag tycker att den nye tyske presidenten är en rak och frispråkigt herre. Tyskland är den starka ledande nation i Europa. Och det är klart att den tyska rösten hörs ordentligt i Ukraina. Men då tycker jag att åtminstone vi övriga länder kan vara med och bilda en kör i opposition mot det som händer i Ukraina.

Efter att bilder kommit ut som visar Julia Tymosjenko med blåmärken efter den påstådda misshandeln kallades den ukrainska ambassadören upp till svenska UD på söndagen.

SR International kontaktade UD på måndagen med frågan regeringen planerar någon form av uttalande med anledning av situation i Ukraina. Men enligt UD:s presstjänst är det inte aktuellt, såvida det inte sker gemensamt med övriga EU-länder.

Alf Svensson anser att även Svenska Fotbollsförbundet och näringslivet borde reagera på något sätt mot det som händer i Ukraina:

– Jag tycker att Fotbollsförbundet precis som fö retagssamheten har ett ansvar och att uppträda och skapa goda och positiva stämningar samtidigt som politiska personer fängslas, trakasseras och torteras, det anstår inte en alltmer globaliserad värld, säger krisstdemokratiska EU-parlamentarikern Alf Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".