Vill hinna före annonserna. Foto: Scanpix

Arbetsförmedlare knackar dörr i jakten på jobb

2:42 min

Om inte jobben kommer till Arbetsförmedlingen får Arbetsförmedlingen komma till jobben. Det är tanken bakom ett projekt i stockholmsstadsdelen Spånga-Tensta, där arbetsförmedlare knackar dörr hos företag för att hitta lediga jobb. Metoden är framgångsrik för att matcha rätt person med rätt jobb, inte minst när det gäller arbetssökande med utländsk bakgrund.

– Vi säger "här kommer vi, vi kommer från Arbetsförmedlingen". Vi går dit med ganska liten mun och stora öron, det vill säga vi lyssnar. Står man på en arbetsplats får man känslan för vad det är för atmosfär, man ser mångfalden, arbetsuppgifterna, arbetsmiljön. När vi på Arbetsförmedlingen har stenkoll på vad det är för arbetsplats och vilka arbetsuppgifter som finns kan arbetsgivaren lita på att vi hittar rätt personer, berättar arbetsförmedlaren Mahad Malingur.

På Arbetsförmedlingen är man nöjd med resultatet efter den senaste dörrknackningen: 10 nya jobb, lika många praktikplatser, plus ytterligare kontakter med arbetsgivare som planerar att anställa i framtiden.

Tanken är att man ska komma åt de cirka 80 procent av jobben som inte utannonseras utan tillsätts genom personliga kontakter. De dörrknackande arbetsfömedlarna diskuterar nuvarande och framtida behov under sina besök. De ínformerar också om vad Arbetsförmedlingen kan bistå med i form av till exempel lönesubventioner. Genom projektet har man förmedlat såväl restaurangjobb som legitimationsyrken som till exempel apotekare.

Eftersom 85 procent av dem som är inskrivna på Arbetsförmedlingen Spånga-Tensta har utländsk bakgrund läggs stort fokus på att hitta arbetsgivare som är intresserade av mångfald, något Mahad Malingur hoppas att andra kommuner ska ta efter.

– Ofta fokuserar vi på att hitta rätt arbetssökande men man måste hitta rätt arbetsgivare också för att det ska bli bra. Det kräver att jag känner till arbetsplatsen, att jag vet att det är ett schysst företag där ingen diskriminering förekommer. Det är också viktigt att jag vet att den arbetssökande är villig att arbeta och inte tvingas till det. Det förstör bara för andra om personen går dit och släpar fötterna efter sig. Det gäller att säkerställa att rätt person kommer till rätt företag, säger Mahad Malingur.

Han understryker vikten av att inte vänta tills jobb annonseras ut. Jobbsökande kan förstås också kontakta arbetsplatser på egen hand, men när Arbetsförmedlingen knackar dörr finns dels fördelen att det är en betrodd myndighet som alla känner till, plus att man kan kartlägga hur företagets behov kommer se ut i framtiden:

– Med Arbetsförmedlingen kan företagen prata om behov som ligger en eller två månader framåt i tiden. Till en person som söker jobb i dag säger inte arbetsgivaren att "jag kanske behöver någon om tre månader". Personen vill ha jobb nu. Vi tänker inte bara "i dag" utan vi tänker långsiktigt också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista