1 av 3
Helen Dahlmans broderi Sanitära möbler. Foto: Anton Dyrssen/Sveriges Radio.
2 av 3
Anna Atterlings verk In my Rose garden. Foto: Anton Dyrssen/Sveriges Radio.
3 av 3
Karen Bit Vejle klipper mönster i papper, s.k psaligrafi. Verket heter Assosiasjon over Dimitri Shostakovich Piano Trio No 1 Op 8. Foto: Anton Dyrssen/Sveriges Radio.

Långsam konst ställs ut på Nationalmuseum

3:37 min

I dagarna öppnas utställningen Slow Art på Nationalmuseum i Stockholm. En utställning som vill lyfta fram vikten av långsamhet och engagemang, i kontrast till ett allt snabbare samhälle. Helen Dahlman är konstnären bakom ett av de verk som ställs ut.

– Det är ett stort gammaldags broderat badkar i vitt. Man ser tre stycken guldfötter och det hela är sytt på ett sidentyg som jag sen har limmat upp på en plexiglasskiva. Tråden är ju sydd i olika riktningar för att jag genom broderitet har skapat en tredje dimension, en kroppslig känsla.

Helen Dahlman står framför sitt broderade badkar, ett verk som är nästan en och åttio brett och över en meter högt. Hon är en av konstnärerna som ställer ut på Nationalmuseums nya utställning Slow Art - långsam konst. Gemensamt för de 29 verken som ställs ut är det mödosamma, ja nästan överdrivna, arbete som ligger bakom. Det är som om konstnärerna verkligen ansträngt sig för att det ska ta tid. Men resultatet blir därefter - utsökt detaljerat och vackert. Helen Dahlman har hållit på med sitt verk i över ett år, men exakt hur många timmar det tagit kan hon inte svara på.

– Det är ju inte bara ett verk som tar tid, för det är ju inte det det handlar om. Det är en respekt för hantverket, men också för betraktaren. Och jag tror att det utstrålar en viss mängd sinnlighet av den tid som är nedlagd. Och det behöver inte vara konst, det kan vara vilket arbete som helst. Jag känner så om jag får väl tillagad mat eller något annat som gjorts med omsorg, säger Helen Dahlman.

Precis som begreppet redan finns inom matlagningen, med slow food som motsats till snabbmat, vill Cilla Robach, som är projektledare för utställningen, med Slow Art, lansera begreppet även inom konsten. För konst, som även i jämförelse med annan konst, utmärker sig genom att ta lång tid och kräva mycket arbete. Och hon understryker gärna kontrasten mellan utställningen och det som hon uppfattar som ett allt snabbare samhälle.

– För mig har det varit viktigt att belysa ett annat perspektiv inom formområdet, som handlar om kritik mot massproduktion och masskonsumtion och kortsiktiga perspektiv. Att mycket handlar om pengar att snabbt bli ett namn eller ekonomisk vinning. Det här är objekt som tagit lång tid att göra. Ganska omständliga processor som har krävt mycket fysik smärta och ansträngning av konstnärer genom att de har upprepat samma moment massor av gånger eller att det är ganska tungt arbete som man bara kan ägna sig åt ett par timmar om dagen eller så, säger Cilla Robach.

Vikten av att sträva efter det långsamma och engagerade håller även konstnären Helen Dahlman med om. Det går för fort nuförtiden tycker hon.

– Absolut. Jag känner det själv. Jag hatar att vara stressad och man möter det överallt. Det går väldigt väldigt fort. Men jag vet inte om det är därför jag gör det här, jag gör det för att det blir fantastiska resultat när jag broderar.

Men det behövs lite mer slow art?

– Det behövs lite mer slow living. Mycket mer mys, säger Helen Dahlman, en av de konstnärer som ställer ut på Nationalmuseum i Stockholm just nu.

Utställningen öppnar den 10 maj och kommer att kunna ses fram till den 3 februari nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista