Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Adhd-diagnoser kan påverkas av omognad

3:19 min

Barn födda sent på året får oftare en adhd-diagnos och läkemedel mot adhd än barn som är födda tidigt på året, enligt statistik från Socialstyrelsen. Björn Kadesjö som är överläkare i barnneuropsykiatri säger att en del adhd-diagnoser kan påverkas av omognad hos de barn som är födda sent på året.

– Siffrorna tyder på att barn födda sent på året har en sårbarhet genom att inte vara lika väl utvecklade, kognitivt och språkligt, för att möta de krav som ställs, i första hand från skolan men också kanske från miljön i övrigt, säger Björn Kadesjö, överläkare i barnneuropsykiatri på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Han förklarar det som att ett barn som har relativt lindriga problem kan få dem förstärkta om förhållandena i skolan och omgivningen inte anpassas efter barnets behov. En problematik som han menar att sent födda barn, som inte är lika mogna när de börjar i skolan, kan drabbas mer av.

– Då blir de lindriga problem de från början har så pass tydliga att det ställer till problem, och de får de symptom som vi känner igen hos barn med adhd, säger Björn Kadesjö.

Agneta Hellström är enhetschef på Adhd-center i Stockholm, där familjer får utbildning och stöd i att hantera de svårigheter som adhd medför. Hon håller med om att mognadsaspekten kan göra att en adhd-diagnos blir mer synlig hos vissa barn - i det här fallet de som är födda sent på året - men menar att det också kan ställa till problem åt andra hållet.

– Det kan också vara så att barn födda tidigt på året i större utsträckning borde få en adhd-diagnos, men att de kanske kompenserar i viss mån för sina svårigheter genom en större mognadsgrad, säger Agneta Hellström. 

För pojkar födda i december är risken 34 procent större att de ska diagnostiseras med adhd än för barn födda under första halvåret, visar den statistik från Socialstyrelsen som Dagens Nyheter har tagit del av. Tendensen är densamma för flickor men där är skillnaderna något mindre - vilket kan ha att göra med att flickor i allmänhet mognar snabbare än pojkar, säger överläkare Björn Kadesjö.

Agneta Hellström på Adhd-center tror också att flickor i viss mån kan vara bättre på att dölja och kompensera för sina svårigheter - att de anstränger sig mer för att uppföra sig. I själva verket kan det vara så att man missar många flickor som egentligen skulle behöva en adhd- utredning, menar hon.

Det är upp till en utredare att klara ut om barnet borde få en adhd-diagnos eller inte - det finns inga exakta tester, undersökningar av hjärnan eller dylikt. Agneta Hellström menar att det finns många barn som inte uppfyller alla kriterier för en adhd-diagnos, men som ändå behöver mer stöd och förståelse i skolan.

– Ju mer man förstår sig på vad sådana här svårigheter handlar om, desto bättre kan man bli på att anpassa miljön och omgivningen så att man inte kräver saker av barnen som de inte klarar av.

Överläkare Björn Kadesjö säger att barn födda sent på året, som inte utvecklat sin mognad i lika hög grad som de som fötts tidigt, kan ha svårare att möta skolans krav. Kanske hade de inte behövt få så stora problem om skolan mött dem utifrån deras egna förutsättningar, och han menar att det som statistiken visar är en stark signal.

– Jag tycker det är en väldigt stark varningssignal. Det här måste få oss som är intresserade av det här området att ytterligare uppmärksamma barns behov och angelägenheten att möta barn utifrån sina förutsättningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista