I dag finns det ungefär 20 000 nötköttsproducenter i Sverige. Men hittils är det bara Ejmunds gård på Gotland som producerar klimatmärkt kött. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX.

Gotland är först ut med klimatmärkt nötkött

2:14 min

Ejmunds gård på Gotland är först i Sverige att producera klimatmärkt nötkött. En utmaning som går att likna vid sport, menar gårdens ägare Odd Norman.

– Vi tycker ju att det är roligt att ligga i framkant. Det är lite som idrott, man vill ju inte förlora när man spelar fotboll till exempel. Det här är utmaningar och det ser jag, att utmaningar är en tillfredställelse, säger Odd Norman.

För att bli klimatcertifierad måste gården leva upp till ett 40-tal regler som de bägge organisationerna KRAV och Svenskt Sigill presenterade i veckan. Det handlar bland annat att om att bara förnyelsebar el får användas, en noggrann kvävekontroll och att 70 procent av fodret ska vara producerat på gården.

Och att ha en klimatcertifierad gård kräver mycket uppmärksamhet av alla gårdens anställda säger Odd Norman.

– Det är viktigt att man lever upp till det här också och då måste man ju dokumentera allting och hela den biten. Och det är väl svårt, att man inte hoppar över saker och ting. Utan den som kör gödsel måste kolla att så många lass gödsel och kilo har gått ut på åkern. Så det är teamwork med de anställda, säger Odd Norman.

Det finns ungefär 20 000 svenska nötköttsproducenter i dag. Men det är det inte många som vet om att det går att klimatmärka sitt kött. Ann Richert, klimatexpert på Svensk Sigill säger att man inom ett par år kommer att få se fler gårdar som anslutit sig. För det är ett stort arbete som köttproducenterna ska göra, men hon tror ändå att det löna sig på längre sikt.

– Det är ett jobb för dem att ta sig in i en klimatcertifiering. Många grejer är de redan vana vid, till exempel kvävefrågan, säger Ann Richert. Många grejer pekar mot ökad effektivisering, det här är som ett redskap för de att bli mer effektiva. Och det gör då att det är bra för de på lång sikt att bli klimatcertifierade.

Odd Norman tror att efterfrågan kommer att öka och då kommer också fler köttproducenter att ansluta sig. Och att klimatmärkt kött blir dyrare för konsumenterna, det ser han inga problem med.

– Jag tror inte att man ska prata pengar, utan man ska prata om nöjda kunder. Och nöjda kunder kanske betalar lite extra, säger Odd Norman på Ejmunds gård på Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista